Novi PEUGEOT 301

PEUGEOT 301 je prvo vozilo posebno razvijeno od strane tržišne marke za automobilski segment B limuzina. Namijenjen je kupcima na međunarodnim tržištima koji su u potrazi za limuzinom s  kojom bi naglasili svoj status.

Od njegovog lansiranja u 2012. godini proizvedeno je 360 hiljada ovih vozila širom svijeta. Njegov uspeh se zasniva na prepoznatljivim kvalitetama poput prostranog putničkog prostora i prtljažnika koji su najbolji u ovom segmentu, dinamičkoj upravljivosti koja je rezultat PEUGEOTOVOG stručnog znanja te dizajna prilagođenog lokalnim potrebama.

Kako bi zadovoljili sve veći broj kupaca u ovom strateški važnom segmentu, novi PEUGEOG 301 je obogaćen novim adutima. Karoserija je dizajnirana prema najnovijim dizajnerskim smjernicama marke. Vertikalna prednja ukrasna maska, farovi sliveni s karoserijom i dorađeni detalji utjelovljuju robusnost vozila. Signaturna svjetla zajedno s prednjim LED svjetlima odražavaju tehnologiju kojom je vozilo opremljeno.

Veliki 7-inčni ekran na dodir je ključni element ovog razvoja. Ekran, koji je zbog kapacitativne tehnologije brz i precizan, prikazuje sliku kamere za vožnju unazad i navigacijskog sistema 3D TomTom. Korištenjem funkcije za povezivanje Mirror Screen triple play na ekranu se prikaže i dvostruki sadržaj s pametnog telefona, što predstavlja novitet u ovom automobilskom segmentu.

Dinamičku prirodu njegovog podvozja otkriva savremen izbor motora. PEUGEOT 301 je dostupan s trocilindričnim benzinskim motorom PureTech koji je do sada ugrađen u više od milion vozila ove marke po cijelom svijetu. Novina u ponudi je i najsavremeniji automatski mjenjač EAT6  s tehnologijom Quickshift koja je dostupna s benzinskim motorom 1.6L VTi 115 KM. Među dizelskim motorima 1.6L BlueHDi 100 KM nudi rekordnu udobnost u vožnji i potrošnju goriva, kažu iz PEUGEOTA.

Novi koncept

Novi PEUGEOT 301 je prvo vozilo koje je tržišna marka razvila posebno za države u kojima su kupci u potrazi za limuzinom sa troje vrata s kojom bi naglasili svoj status. Ovo vozilo je proizvedeno posebno za tržišta kojima je namijenjeno, zato ispunjava očekivanja kupaca i u skladu je sa njihovim uobičajenim iskustvima u vožnji.

Karoserija ove limuzine je elegantno isklesana prema najnovijim dizajnerskim smjernicama tržišne marke. Na gornjem rubu uspravne prednje ukrasne maske ispisano je ime marke, a na sredini se nalazi logotip lava. Farovi koji su izrađeni od tri materijala glatko su ugrađeni u karoseriju, dok su zadnja opalna svjetla u obliku tri kandže.

Vozač i njegova četiri saputnika smješteni su u udobnom i visokokvalitetnom putničkom prostoru. Prtljažnik sa 640 litara zapremine je među najvećim u ovom segmentu. Prtljažnik čije su dimenzije 506 dm3 (VDA 210) može se u trenutku povećati na 1332 dm3 (VDA 214) zahvaljujući djeljivoj zadnjoj klupi za sjedenje 1/3-2/3.

PEUGEOT 301 se odlikuje ekskluzivnom opremom i uslugama, između ostalog velikim 7-inčnim ekranom na dodir, aplikacijom za povezivanje Mirror Screen triple play (MirrorLink®, Android Auto®, Apple CarplayTM), navigacijskim sistemom 3D TomTom i kamerom za vožnju unazad.

Postoji također i širok izbor vrhunske opreme za sigurnost koja uključuje sisteme ABS, ESP, kočenje u nuždi (EBA) i sistem za kontrolu tlaka u gumama. Putnici su zaštićeni prednjim i bočnim zračnim jastucima, a na zadnjim sjedalima sa tritočkovnim sigurnosnim pojasevima. Zadnja sjedala su opremljena Isofix pričvršćivačima za dječje sjedalice.

Vozilo ima dinamičku upravljivost visokih performansi i pruža odličan odnos između udobnosti i ponašanja na cesti u svim uvjetima vožnje. Kao i kod ostalih modela u ponudi, i ovo vozilo je rezultat stručnog znanja dizajnerskih timova.

Najsavremeniji motori Euro 6 pružaju užitak u vožnji i jednostavnost upravljanja. Izbor benzinskih motora zasniva se na motorima 1.2L PureTech 82 in 1.6L VTi 115. Isti se može kombinirati sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem EAT6. Dizelski motor 1.6L BlueHDi 100 isto tako postiže rekordne emisije.

Novi PEUGEOT 301 je dizajniran kako bi bio u stanju nositi se sa zahtjevnim vremenskim uvjetima i uvjetima u vožnji. Ovo vozilo, između ostalog, ima specifičan ovjes, izolaciju i načine pričvršćivanja određenih elemenata.