Novi ambasador Turske u BiH je bosanski zet

Novoimenovani ambasador Turske u BiH Haldun Koc obišao mezarje Kovači
Nakon obilaska spomen-obilježja gdje je u proučio Fatihu poginulim šehidima, Koc je posjetio i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, položio cvijeće i pomolio se

Novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc obišao je jutros šehidsko mezarje na Kovačima, kao i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon obilaska spomen-obilježja gdje je u proučio Fatihu poginulim šehidima, Koc je posjetio i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, položio cvijeće i pomolio se.

Novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini danas će predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću predati akreditivna pisma i time zvanično stupiti na dužnost ambasadora Republike Turske u BiH.

-Zahvaljujući mojoj supruzi, članu familije koja je iz Bosne i Hercegovine emigrirala u Anadoliju, i ja se osjećam privilegovanim da budem dio jednog porodičnog stabla čiji korijeni se rasprostiru na širem geografskom području i koje već stotinama godina živi i doprinosi ovoj zajednici, kazao je Koč.

Koč je od decembra 2008. do januara 2013. bio generalni konzul u Barceloni. Prije dolaska u Sarajevo bio je direktor informacijskih tehnologija pri turskom ministarstvu vanjskih poslova.

Najkonkretnije i najvidljivije primjere značaja, koji privrženost jedinstvu usljed naše zajedničke prošlosti ima u pogledu ispunjavanja naših budućih zajedničkih ciljeva, vidim upravo u svojoj porodici i svojoj djeci. Smatram da će Bosna i Hercegovina biti moj drugi zavičaj, spokojan dom za moju porodicu kao i produktivno radno mjesto sa svim svojim ljudskim i prirodnim bogatstvima i razvojnim potencijalima.

 

Zbog porodičnih veza koje imamo sa Bosnom i Hercegovinom, danas kada stupam na dužnost moje uzbuđenje prevazilazi onaj entuzijazam koje svaki diplomata posjeduje u trenutku kada postaje ambasador. Poseban smisao za mene ima to što ću služiti i svojoj zemlji i narodu zemlje domaćina ispunjavajući svoju namjeru da iskustva koja sam stekao na različitim mjestima tokom svoje profesionalne karijere iskoristim radeći za dobro naroda Bosne i Hercegovine i pružajući najkvalitetniju i najefikasniju uslugu državljanima Republike Turske koji žive ovdje. Zahvaljujući tradicionalnoj srdačnosti i gostoljubivosti naroda Bosne i Hercegovine, čvrsto vjerujem da ćemo ja i moja porodica u svakom kutku ove zemlje pronaći nešto za sebe te da ćemo se osjećati kao u svojoj domovini, šta više kao u svojoj kući.

 

Značajan period svog mandata u Bosni i Hercegovini ću provesti u Sarajevu kako zbog pozicije naše ambasade, tako i zbog činjenice da ovaj grad predstavlja centar za donošenje odluka na državnom nivou. U isto vrijeme, posebno ću se truditi da u skladu sa mogućnostima što više putujem kako bih bolje upoznao ovaj lijepi krajolik, koji sam tokom svojih prethodnih dužnosti u susjednim zemljama obilazio samo u kratkotrajnim posjetama, te kako bi u svakom kutku ove zemlje sklapao nova prijateljstva sa našom bosanskohercegovačkom braćom u ime svoje države i svoje porodice. Vjerujem da će ova putovanja dodatno produbiti i dati novu dimenziju mom radu i radu naše ambasade.

 

Najviši nivo saradnje koji su naše dvije države razvile u sklopu zajedničkih vrijednosti i interesa obje zemlje ohrabruje sve nas koji radimo na terenu da stvaramo korisne ideje, realizujemo projekte i kreiramo novi ambijent u kojem će sinergija koju posjedujemo biti pretočena u konkretne rezultate.

 

Želim ovom prilikom naglasiti da će mi i tokom mandata u Sarajevu prioritet biti pružanje što kvalitetnijih konzularnih usluga svim našim građanima sa ciljem da na brz i ispravan način ispunimo zahtjeve svih državljana naše zemlje koji žive i rade ili pak privremeno borave u Bosni i Hercegovini, a potrebne su im usluge konzularnog karaktera.

 

Uvaženi moji građani, vrata naše ambasade su uvijek otvorena za vas. Naša ambasada predstavlja vaš dom u Bosni i Hercegovini. Dužnost nam je da sve naše prijatelje Bosance i Hercegovce ugostimo u ambasadi i predstavimo im našu zemlju. Osnovni cilj nam je da, noseći zastavu koju smo preuzeli od prethodnih ambasadora, nadmašimo postignuti napredak. Uz napomenu da očekujem vaše prijedloge u cilju pružanja što efikasnije i bolje usluge, u svoje lično ime, u ime svoje porodice i osoblja ambasade upućujem vam pozdrave i izraze poštovanja.
izvor : slobodna – bosna / trt bosanski