Nove tehnologije za sigurnost aerodroma

Tehnologije koje bi mogle ubrzati sigurnosne provjere na aerodromima demonstrirane su na događaju organizovanom u Londonu. Među inovacijama je postolje koje može otkriti eksploziv sakriven u obući. Događaj na kojem je demonstriran je dio vladinog programa u kojem se investiraju milioni funti u obećavajuće ideje. Međutim, inovacije su većinom u fazi prototipa.

Skener obuće je razvila kompanija Scanna, a on koristi niz elektroda za analizu obuće i njenog sastava. Kada uređaj otkrije nešto što ne bi trebalo biti dio obuće, odmah upozori članove osiguranja. Za provjeru je potrebno svega nekoliko sekundi, a u kompaniji se nadaju da se tehnologija može integrisati u skenere cijelog tijela tako da putnici više ne moraju skidati obuću na aerodromima. Tehnologija bi se mogla koristiti i kada putnici čekaju u redu kako bi prošli sigurnosne provjere. Cilj kompanije je da se tehnologija počne testirati do kraja ove godine.

Kompanija Sequestim se nada da zahvaljujući njenom rješenju putnici u budućnosti neće morati skidati jakne, kapute i sakoe te uklanjati novčanike i mobitele iz džepova. Njihovo rješenje je kombinacija vještačke inteligencije u osjetljivijoj verziji skenera tijela koji se već koriste na aerodromima. Ovaj poboljšani skener bi mogao identificirati predmete koje nose putnici bez potrebe da skidaju odjeću, tako da se uoče oni koji predstavljaju prijetnju. Hlađenjem senzora na minus 273 stepena celzija se povećava efikasnost i omogućava skeniranje putnika s udaljenosti od osam metara.

Hlađenje znači i troškove, ali će tehnologija ubrzati sigurnosne provjere. Vještačka inteligencija će omogućiti putnicima da svoje stvari ostave u džepovima jer će sistem “naučiti” kako izgledaju dozvoljeni predmeti te će moći označiti one koji su sumnjivi.

Istraživači s Univerziteta Durham se nadaju da više neće biti potrebe da putnici vade elektronske uređaje i tekućinu iz ručnog prtljaga tokom sigurnosnih provjera. Oni razvijaju vještačku inteligenciju koja može analizirati slike skenera i identificirati sve što se ne čini dozvoljenim. Takav sistem može naučiti kako izgleda laptop i da li je modificiran određenim materijalima drugačijim od onih koji su viđeni ranije.

U međuvremenu istraživači s Univerziteta Cambridge traže najbolji način za obučavanje osiguranja na aerodromu. Oni predlažu da se ljudi obuče tako da znaju koje predmete mogu ignorisati tokom skeniranja, jer se najčešće veoma opasni predmeti rijetko pojavljuju u prtljagu.

Jedna od ideja Univerzitetskog koledža u Londonu je prenosni skener koji može utvrditi od kojih materijala je predmet napravljen. Istraživači se nadaju da se tehnologija može razviti u nerednih pet godina. Ta tehnologija će moći pronaći zabranjene predmete čak i ako su sakriveni u torbama.