Image default
Auto kutak

Nove saobraćajne dozvole i koliko bi mogle koštati?

Vozači u BiH uskoro bi papirne saobraćajne dozvole trebali da zamijene novim, plastičnim, nalik ličnim kartama i vozačkim dozvolama. To je zajednička ideja Agencije za identifikacione dokumente (IDDEEA) i Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH. Struka upozorava da bi modernizacija saobraćajnih dozvola mogla dodatno koštati građane BiH.

Agencija za identifikacione dokumente BiH inicirala je početak procesa izmjena i dopuna zakonskih okvira i propisa čiji bi krajnji cilj trebao da bude zamjena trenutnih saobraćajnih dozvola sa novim i modernijim čipovanim karticama. Međutim, više detalja o projektu modernizacije saobraćajnih dozvola i o eventualnoj cijeni, nisu znali reći.

Modernizaciju saobraćajnih dozvola podržali su i u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH ali pod uslovom da izdavanje novih dokumenata ne poskupi. Osim toga, ministarstvo traži i način da se u jednoj kartici objedine saobraćajna dozvola i vlasnička knjižica za automobile čime bi se smanjio i trošak izdavanja potvrda.

“Problem elektronskih saobraćajnih dozvola je to što se golim okom neće moći vidjeti ni da li je vozilo registrovano ni ko je vlasnik. Za to su potrebni elektronski čitači, koji su za BiH skupi. Sve troškove ponovo će snositi građani, poručuju iz Udruženja za unapređenje bezbijednosti saobraćaja Republike Srpske.

Nakon usaglašavanja stavova Agencije za identifikaciona dokumenta i Ministarstva transporta i komunikacija BiH o potrebnim izmjenama zakona, sve se prosljeđuje u Vijeće ministara BiH čiji bi zadatak bio usvajanje izmjena zakona što bi u konačnici značilo početak procesa zamjene saobraćajnih dozvola u BiH.

Related posts

Ispravan klima uređaj za ugodnu vožnju

Kako staviti lance? Nije teško…

Krenula proizvodnja nove “škode”

Leave a Comment