Image default
Arhiva

Nova igrica koja je opasna za našu djecu: “Izazov – 48 sati”

Među mlađima generacijama se pojavila nova igrica, koja je prestravila sve roditelje, a zove se “Izazov – 48 sati” i trend je koji kruži Facebookom.

Pravila igre ohrabruju dijete da pobjegne od kuće i nestane na dva dana.

Djeca ne shvataju koje opasnosti ih vrebaju

woman in smartphone

Igrica “Plavi kit” odnijela je 16 mladih života

Ovaj bolesni viralni trend također daje dodatne poene za svaku objavu na društvenim mrežama dok djeteta nema. Poželjno je, znači, da roditelji i prijatelji budu van sebe i da objavljuju zabrinute poruke i mole za pomoć kako bi pronašli svoje dijete.

Slične igrice su se pojavljivale u zapadnoj Evropi i prije nekoliko godina, pa je tako prethodnica ovakvih igrica 2015. godine imala naziv “Igra 72 sata”, u kojoj su djeca nestajala na period od 72 sata.

Jedna majka iz Sjeverne Irske progovorila je za medije o svom iskustvu. Njeno dijete je sa još jednim iz komšiluka napustilo naselje u kom je živjelo i pronađeni su 55 sati nakon nestanka u potpuno drugom dijelu grada.

– Bila sam prestravljena, plašila sam se da će nastradati, da će ih neko oteti, prodati, silovati… Njima je sve bilo smiješno, nisu osjećali ni trunku žaljenja. Kad je policija privela moje dijete i kad su ga dovezli kući, vidjela sam objave selfija iz policijskog automobila – prepričala je zabrinuta majka.

Žena je tada shvatila da je cijela situacija dio nečega mnogo većeg – bizarne igirice, koja kruži među mladima na internetu.

– Moje dijete je imalo samo 14 godina i nije shvatilo kolikoj se opasnosti izložilo. Treba nešto da se pokrene i da se djeca trgnu da ne budu dio takvih bizarnih i opasnih stvari – priča dalje majka odbjeglog djeteta.

Društvene mreže su veoma plodno tlo za viralne i opasne igrice, a nedavno je morbidna igra “Plavi kit” prouzrokovala više samoubistava širom svijeta i raširila strah među roditeljima. Njen tvorac Filip Budeikin (21) je uhapšen zbog optužbi da je naveo najmanje 16 ruskih srednjoškolaca da se ubiju, piše 100posto.hr.

Related posts

Lijepe Bosanke ponos Bečke policije

Prirodni lijekovi protiv glavobolje

Pravi savjeti za bolju zaradu i bolje rangiranje portala

Leave a Comment