Norveški tuneli za brodove

Kako bi od nepovoljnih vjetrova zaštitila brodove i smanjila kašnjenje u dolasku i odlasku, Norveška na poluotoku Stad planira da izgradi prvi tunel za brodove na svijetu.
Za ovaj ambiciozan projekt koji bi povećao sigurnost plovidbe fjordovima, mahom kruzera, Norveška Vlada je već pripremila novac iz proračuna, a prema planu, prvi radovi očekuju se početkom 2019. godine.

 

Iza projekta izgradnje prvog svjetskog tunela za brodove stoji Terje Andreassen, iskusni inženjer koji posljednjih godina radi za norvešku državnu obalnu agenciju u čijoj je nadležnosti sav obalni linijski pomorski promet. Prema njegovoj zamisli, izgradnjom jedinstvenog pomorskog tunela smanjila bi se kašnjenja brodova, većinom kruzera, naročito tokom oštrih norveških zima, a iskapanjem tunela ispod poluotoka Stad na jugozapadu zemlje, koji je sinonim za nepovoljne plovidbene uslove smanjilo bi se i samo trajanje plovidbe do lokalnih turističkih znamenitosti.

Prema planu, tunel Stad bi bio dug 1,7 kilometara, visok 37 i širok 26,5 metara, što omogućava nesmetanu plovidbu i najvećim kruzerima. Za izgradnju ovog ambicioznog projekta norveška Vlada je već osigurala 372 miliou+na dolara koliko je procijenjeno izvođenje opsežnih radova koji će omogućiti bržu i sigurniju plovidbu u fjordu u kojem više od 100 dana duvaju orkanski vjetrovi.

Za izgled samog tunela zaslužna je projektantska firma Snøhetta koje je dizajnirala ulaze u tunel koji će biti opremljen posebnim navigacijskim LED svjetlima. Zamisao je da kroz tunel dnevno prođe 19 brodova, iako on ima znatno veći kapacitet, a prolasci će se nadzirati putem posebnog kontrolnog tornja kakvi postoje na aerodromima.

Najveći izazov projektantima je, pak, vertikalno i horizontalno bušenje samog tunela u brdu visokom 300 metara, kao i podvodna bušenja na dvanaest metara ispod površine mora. Prema Andreassenovim riječima, tokom izgradnje tunela iskopaće se oko tri milijarde kubnih metara stijena, a za potrebe same izgradnje tzv. suvog tunela, inženjeri su osigurali rješenja sigurnog zaustavljanja protoka morske vode.

Zanimljivo je, pak, kako će za iskopavanje tunela biti potrebno tek 80 radnika koji bi posao trebali da završe za maksimalno četiri godine. Projekat će, pored turizma, imati veliki uticaj i na ribarsku industriju, kao i na bolju povezanost kopna i ostrva trajektnim saobraćajem.