Njemačka: Katolici iniciraju da se Bajram upiše u kalendar vjerski praznika

Da li je Njemačkoj potreban muslimanski praznik?

Ministar Thomas de Maiziere smatra to dobrom idejom, a za to dobija i podršku.

No, u stanovništvu i dijelu Unije nema oduševljenja

Izvor: Huffington post

Za svoja razmatranja o uvođenju muslimanskog praznika u Njemačkoj, ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere (CDU) dobio je podršku od Centralnog komiteta katolika (ZdK).

 

“U jednom multireligioznom društvu, u dijelovima u kojima živi veliki procenat muslimana, može da se uvede muslimanski praznik i time se neće izdati kršćanska tradicija naše zemlje. To se više dogodilo pretvaranjem svetog Nikole u Djeda Mraza”, kazao je predsjednik ZdK-a Thomas Sternberg. Jer, kalendar nije, kazao je Sternberg, ‘ni muzejski eksponat niti samo niz slobodnih radnih dana, već znak bogatsva evropske tradicije’, prenosi DW.

Austrijski primjer

Ministar De Maiziere, čija je budućnost ministra u eventualnoj ‘Jamajka koaliciji’ neizvjesna, na kraju se založio za to da se u određenim regionima u Njemačkoj uvede muslimanski praznik. Svi sveti se na primjer slavi samo u regionima u kojima živi velika većina katolika, objasnio je De Maiziere na jednom partijskom skupu u donjosasksonskom Volfenbitelu. Za to je iz sopstvenih redova dobio žestoke kritike. Na kraju krajeva se CSU i drugi političari Unije u ovom trenutku snažno orijentišu na uspjeh Austrijske narodne partije (ÖVP) pod vođstvom Sebastiana Kurza. A njemu jedna takva ideja – uvođenje muslimanskog praznika – sigurno ne bi pala na pamet.

 

“Bild” je pitao Nijemce

A građani Njemačke? Sudeći prema pisanju tabloida Bild, uvođenje muslimanskog praznika u kalendar bi odbio najveći broj Nijemaca. Sedam od deset ispitanika (70,1 procenat) se u anketi ovog lista izjasnilo protiv. Tek svaki 13. građanin Njemačke (7,8 procenata) podržava zakonsko uvođenje muslimanskog praznika, rezultat je ankete Instituta Insa.

 

“Razmatranje ima smisla”, kazao je uprkos tome politikolog Ulrich Willems sa Univerziteta Minster za dpa. Istina je da je skoro nemoguće da se svim religioznim zajednicama omogući slobodan dan za neki od njihovih praznika. Ali, muslimani čine oko pet posto ukupnog stanovništva Njemačke.

 

“Doduše, najveći politički signal po pitanju integracije bi bio uvođenje jednog praznika za sve u saveznoj republici”,kazao je Willems. No, praznici u Njemačkoj su, ako se izuzme 3. oktobar – Dan ujedinjenja, u nadležnosti saveznih pokrajina. S jedne strane bi se praznicima moglo postići simbolično priznanje, objašanjava Willems. A s druge strane bi moglo imati praktičnu funkciju – u smislu da se jedan čitav dan posveti bogosluženjima i procesijama.