Nismo znali cijenu maline a sad je neće ni “džaba”

Kao što je svima poznato problem sa malinarskom proizvodnjom u BiH ali i u okolici se nastavlja , čak je krenuo u pravcu kojeg niko nije očekivao.

Cijenu robe koju smo predali, ne znamo. Još nam stave obavjest da neće otkupljivati naše plodove kad ih najviše ima…

Zašto, kako, to samo oni znaju..

Otkupna cijena maline u BiH nije ni blizu očekivane ali situacija u susjednim državama nije ništa bolja. Nedavno je i malinare iz Srbije natjerala na višednevne proteste, a početkom ove sedmice svoje nezadovoljstvo otkupnim cijenama, koje su kažu trenutno niže od troškova prizvodnje, iskazali su i poljski malinari koji su prestali da beru maline, crne ribizle i drugo slično voće.

Prema podacima Instituta ekonomije poljoprivrede proizvodnja jednog kilograma malina ove godine u Poljskoj košta 0,79 eura, a maline hladnjače i prerađivači otkupljuju ih po cijeni od svega 0,51 do 0,56 eura za kilogram.

Cijena maline prošle godine u BiH se kretala od od 1,60-2,10 KM (0,82-1,02 eura).

Također, početkom sedmice u Leskovcu je otkupna cijena maline pala sa 100 dinara (1,6 KM) na 80 dinara (1,30 KM), koliko su plaćali manji hladnjačari, a nagli pad cijene pravdali su kišom. Agencija Beta prenosi da je do naglog pada otkupnih cijena maline došlo i u Brusu, gdje se kilogram otkupljivao po 60 (1 KM) do 80 (1,3 KM) dinara, u zavisnosti od klase, a u Arilju po 100 (1,65 KM) i 105 (1,7 KM) dinara po kilogramu.

Prema riječima Ljubiše Alempića, predsjednika Udruženja Vilamet iz Bratunca, kod njih nema problema sa otkupom maline, a jedini problem jeste loše vrijeme i stalne padavine koje utiču na berbu i slabiji kvalitet maline.