Nisam siguran kako orezati maline?

Na adresu našeg portala dobili smo još jedno u nizu pitanja od naših čitatelja širom regiona. Ovaj put čitatelj je postavio općenito pitanje kako i kad vršiti rezidbu maline.

Za portal savjetnici.info piše: Munib Prosić dipl.ing.agr.

Ako ste aktivni na društvenim mrežama koje se bave temom malina, vidjet ćete da dosta malinara, posebno novi malinari pokazuju nesigurnost vezano za rezidbu maline nakon sadnje i tokom vegetacije.

Preporučujemo da se  konsultujete sa agronomima na terenu, jer bolje je pitati. Ove tekstove koje pišemo na portalu možete shvatiti kao jedan vid usmjerenja i savjeta, ali oni su većinom općeniti jer najbolje je da agronom vidi kakvo je stanje na terenu, te posavjetuje vas na vašoj parceli.

Ukratko o rezidbi

Rezidba maline se vrši, zavisno od vrste maline u nekoliko slučajeva.

Prije sadnje maline, kad sadni materijal dođe na vašu parcelu vršite prikraćivanje korijenovog sistema i dezinfekciju, ukoliko prodavac to već nije uradio.

Kad završimo sa sadnjom maline, potrebno je orezati odnosno prikratiti dio biljke iznad zemlje u visini 20 cm, odnosno na 3 pupa, po mogućnosti ni manje ni više jer može doći do oštećenja i sušenja biljke.

Kasnije na početku vegetacije kad mlade biljke postignu visinu 25 do 30 cm, tad uklanjamo te stare djelove biljke koje smo bili ostavili.

Biljke se nastavljaju razvijati, novi izdanci svakodnevno izbijaju i naravano i njih uklanjamo svakih nekoliko dana ručno, ovo uklanjanje se vrši sve do polovine mjeseca maja.

U proljeće obavezno vršimo prorjeđivanje izdanaka, uklanjamo oštećene izdanke, polomljenje, nedovoljno razvijene i slično, ostavljamo najbolje izdanke koji će nam donijeti najviše prinosa. Koliko ćemo ostaviti izdanaka zavisi od mnogo faktora, neki od osnovnih su sorta maline koja se gaji, njena kondicija …

Tokom vegetacije izdanke prikraćujemo kratkim rezom na visini 2 m, ta visina zavisi isto od sorte maline, uglavnom iznad gornje žice ostavite do 4 pupa, to bi bilo nekih 25 pupova na cjelom izdanku od zemlje do vraha.

Kad završi berba maline, izdanke koji su donijeli rod se uklanjaju u potpunosti rezom do zemlje i malo niže u zemlji da uđu makaze.

Zašto da makaze stavljamo i u zemlju?

Razlog je taj što ako prikratimo biljku iznad zemlje, iz tog ostavljenog dijela biljke vrlo moguće da će doći do izbijanja novih izdanaka ali sa istog korijena, samim tim ta biljka će biti slabije razvijena i kržljavija, možemo očekivati prinose manje na tim izdancima i do 30%.

Ali ako prikratimo biljku malo niže, ali ne i previše da nebi oštetili korijenov sistem, u tom slučaju novi izdanci se razvijaju iz korijena, ta biljka je jača, stabilnija, bolje kondicije i boljih predispozicija za veći rod.

PREUZIMANJE AUTORSKOG TEKSTA JE PREPORUČENO I DOZVOLJENO, DA AKO BOG DA KORISTI ŠTO VEĆEM BROJU MALINARA, UZ OBAVEZNO NAVOĐENJE PORTALA I AUTORA.