Niko ne pomaže domaćim mljekarima

Proizvođačima mlijeka nisu plaćeni poticaji, ne daju im plavi dizel, a ni šteta nakon potpisivanja SSP-a nije namirena.

Trgovinski rat Evropske unije i Rusije poljoprivrednicima u BiH donio je samo probleme.

Od samog početka problemi sa viškom mlijeka su rasli, ali su u EU našli način da to riješe, dok u BiH nije ništa urađeno.

Naime, zemlje EU svojim poljoprivrednicima za tri protekle godine isplatile su 1,2 miliona eura jednokratne pomoći kako bi ih spasile.

Nepravilnosti

– Kako su cijene mlijeka padale u EU, tako su padale i u BiH.

Govorim o otkupnoj cijeni, ali je i cijena u trgovinama padala.

Poseban problem je što je ovdje dolazilo nekvalitetno mlijeko, mlijeko kojem je istekao rok pa je samo prepakivano.

Nažalost, to niko nije kontrolisao, kao što nije ni u Hrvatskoj do dolaska novog ministra koji je otkrio brojne nepravilnosti.

Isto je i ovdje, čak i gore, kazao nam je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a.

U EU je, dodao je, napravljen program smanjenja proizvodnje mlijeka kako bi se rasteretilo tržište i kojim bi proizvođačima za neproizvodnju mlijeka davali 14 eurocenti, kako ne bi bili na gubitku.

Šteta

– Hrvati su svojim proizvođačima dali 220 miliona KM akontacije za proizvodnju koju će imati u ovoj godini, a rebalansom su povećali budžet Ministarstva poljoprivrede za 90 miliona KM.

Dakle, sve države pokušavaju da spase poljoprivredu, a mi u BiH ne dobijamo ništa, čak ni namirenje štete koje nam je obećano nakon potpisivanja SSP-a.

Nisu nam plaćeni ni poticaji, a ne daju nam ni plavi dizel, kazao je Usorac.


U narednom periodu će, kako je kazao, biti održan sastanak poljoprivrednika iz cijele BiH kako bi se dogovorili o daljim koracima, a vrlo su mogući i novi protesti.