Image default
Magaza

Niko iz Bosne i Hercegovine nije protjeran da bi bio iseljenik!

Od kada je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj u aprilu 2017. godine usvojilo “Politiku odnosa s iseljeništvom” intenzivno se u svakodnevnoj zvaničnoj komunikaciji pokušava umjesto riječi DIJASPORA nametnuti riječ ISELJENIŠTVO. Bošnjački ministri su na to pristali jer im je sugerisano da taj dokument neće biti usvojen s nazivom “Politika odnosa s dijasporom”. Inače, da taj dokument nije usvojen, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine vjerovatno samo mjesec dana kasnije, ne bi dobilo donaciju švicarske vlade (Projekat Dijaspora za razvoj) u iznosu od 10,5 miliona KM.

Naravno da su nametanjem riječi ISELJENIŠTVO više nego su zadovoljni oni koji su vršili etničko čišćenje, prekrajali demografsku strukturu BiH jer su na taj način oprali savjest i postali “nevini”. Po njima ljudi iz BiH su se ko biva sami iselili, nisu prognani-protjerani, nije bilo etničkog čišćenja, Hag je bez veze donosio sudske odluke itd. S druge strane bošnjački političari mogu zadovoljno “trljati ruke” dobili su fond od 10,5 miliona KM, od kojeg naravno ni bh. dijaspora odnosno “iseljenici” neće imati ama baš nikakve koristi!

Kakva je razlika između pojmova dijaspora i iseljenici!

Pojam dijaspore: riječ dijaspora (grčki διασπορά, rasipanje ili sijanje sjemena je naziv za osobe ili za dio jednog naroda koji je bio prisiljen napustiti domovinu, bivajući tako raseljen širom svijeta. Mnogi narodi svijeta imaju svoju dijasporu, pa tako i Bosna i Hercegovina.

Naime, dijaspora je međunarodno priznati status pripadnika nekog naroda izvan svoje matične države, odnosno sa stalnim boravištem u drugoj državi.

Iseljeništvo nema međunarodno priznat status. Iseljeništvo/useljeništvo su osobe spremne za integraciju i asimilaciju u države gdje su dobrovoljno doselili.

Ponavljam radi jasnoće, ako Bosna i Hercegovina smatra Bosance i Hercegovce u dijaspori iseljenicima, time ona gubi pravo na Bosance i Hercegovce u dijaspori i prepušta ih integraciji i asimilaciji države, gdje bosanskohercegovački “iseljenici” žive.

Sudeći prema odnosu vlasti Bosne i Hercegovine spram zahtjeva njene dijaspore njima je mnogo lakše uzeti fondove, a dijasporu preimenovati u iseljeništvo i tim potezom (ne)riješiti sve zahtjeve bosanskohercegovačke dijaspore.

 Zahtjevi bh. dijaspore. http://bhdinfodesk.com/2018/01/08/zasto-bh-vlasti-ne-rjesavaju-zahtjeve-svoje-dijaspore-dok-drzavu-vode-cimbenici-koji-su-za-sitne-pare-kupili-fakultetsko-magistarsko-pa-cak-i-doktorsko-zvanje-tesko-je-ocekivati-bolje-dane/

BHDINFODESK

Related posts

Upoznaj se sa prirodnim dodacima ishrni (Soul+Core)

Nadjen još jedan pas od 12

Ivan Ivanović se ponovo vratio na male ekrane!!

Leave a Comment