Nikada ne tjerajte dijete od sebe

Maženje izaziva osjećanje sreće kod svih ljudi, bili oni djeca ili odrasli. Međutim, kod djece je to osjećanje intenzivnije, jer je vezano sa osjećanjem sigurnosti.

Dokazano je da se u organizmu djeteta koje roditelji često maze, pojačano luče pozitivni hormoni koji utječu na brže povezivanje nervnih ćelija u mozgu i ta su djeca inteligentnija od one koja su uskraćena za ovaj vid ljubavi.

Pošto se centri za emocije i pamćenje nalaze jedan do drugog u mozgu, čovjek najbolje pamti ono što je u vezi s osjećanjima, lijepim ili ružnim. No, vama nije uvijek do maženja.

Razumijemo vas, ali postoji greška koju ne smijete napraviti

Nikada ne tjerajte dijete od sebe!

Stalno ste u situaciji da vam se dijete mota oko nogu baš kada radite neki posao u kući. Najčešća reakcija u takvim situacijama je: “Skloni se, smetaš mi”!

A dijete vam ne želi smetati, nego učestvovati s vama u onome što radite. Umjesto da ga učinite nesretnim, usrećite ga tako što ćete mu dati neki jednostavni zadatak koji će raditi zajedno s vama.

Usrećite, dakle, svoje dijete tako što ćete mu pružiti dovoljnu količinu ljubavi, ali ne pretjerujte, jer ćete ga onda razmaziti.