Nevrijeme u BiH: Kiša i grad

Nevrijeme koje je danas pola sata prije podne zahvatilo sjeverni dio općine Gračanica, tačnije naselje Škahovica, donio je dosta problema i štete mještanima naselja Pašalići, gdje se sručila velika količina vode iz lokalnog, škahovljnskog potoka.

Poplavljeno je nekoliko njiva s povrćem i žitaricama, te igralište.

Mještani kažu da je u Škahovici kiša praćena jakom grmljavinom, kao iz kabla, padala svega dadesetak minuta, a onda je voda počela nadirati.
Istovremeno nadolazi i rijeka Sokoluša, ali ne iz Sokola, već iz Škahovica i dijelom iz Babića.

Područje opštine Ljubinje danas je zahvatilo jako nevrijeme praćeno gradom veličine oraha, koji je nanio veliku štetu poljoprivrednicima, javlja dopisnik Srne.

Nevrijeme je počelo oko 13.00 h i trajalo četrdesetak minuta, a posebno je stradao sjeverni i istočni dio Ljubinskog polja, gdje je skoro u potpunosti uništeno voće, povrće i duhan.

Ljubinski poljoprivrednici kažu da ih je iznenadilo ovo nevrijeme, podsjećajući da su velike štete pretrpjeli i tokom aprilskih mrazeva.

“Pao je takav grad da su njive u potpunosti pobijelile i sve što smo posadili uništeno je”, kaže jedan od stanovnika Ljubinja koji živi od poljoprivrede.

Nevrijeme praćeno jakim gradom danas je oko 14.30 h zahvatilo i područje Trebinja, ali je zasad nepoznato koliku je štetu nanijelo ovdašnjoj poljoprivredi.