Image default
Arhiva

Neuplaćivanje i prekrivanje doprinosa

Kod nas je javna tajna da pojedini poslodavci isplaćuju radnicima dio plata “na ruke” i na koji način to rade. Zapravo, ovakav vid nelegalnog poslovanja postala je uglavnom nekažnjiva pojava.

Za kažnjavanje ovakvih poslodavaca, koji time utiču na manje prihode u budžet i manju penziju radnika, postoji politička deklarativna podrška. Međutim, poslodavci koji posluju legalno i plaćaju sve u skladu sa propisima kažu da imaju nelojalnu konkurenciju zbog koje im je ozbiljno ugroženo poslovanje.

Lako se raspitati kod pojedinih poslodavaca, ali i poreznika, na koji način su moguće nelegalne isplate.

Oni rijetki “Legalni poslodavci”, koji su iz razumljivih razloga tražili da ostanu anonimni, kažu da njihova nelojalna konkurencija najvećim dijelom to radi tako što prikaže pozamašne dobiti u poslovanju na koji plate zakonski porez od deset odsto i dignu preostali iznos.

– Od tih para tokom godine radnicima isplaćuju plate na ruke. Jednostavno, neće da plaćaju poreze i doprinose na cijelu platu i ostane im više para – objašnjava jedan poslodavac.

Kako se vrše prijevare

Kako saznajemo, upravo će se u Vladi razmatrati inicijativa poslovne zajednice da se, osim poreske stope od deset odsto na dobit, uvede dodatnih deset odsto na podizanje dobiti. Oslobođeni poreza na dobit bili bi oni koji zaradu reinvestiraju u poslovanje. Istovremeno će biti razmotrena i inicijativa za smanjenje poreza i doprinosa na lična primanja.

Drugi način nelegalne isplate radnicima je kroz lažno prikazivanje troškova i neizdavanje fiskalnih računa.

Slično obrazloženje dobili smo i od Poreznika, koji kaže da porijeklo keša potiče iz neevidentiranih prihoda kroz neizdavanje fiskalnih računa, korištenjem lažnih dnevnica, prikazivanjem lažnih troškova, neprikazivanjem naplate potraživanja i slično.

– U devet meseci ove godine u 523 slučaja otkrili smo nepravilnosti u obračunu poreza i doprinosa na lična primanja, odnosno utvrdili novu obavezu, te rešenjima za plaćanje naložili 9,7 miliona КM novoutvrđenih obaveza za poreze i doprinose na lična primanja. Među njima su svakako i slučajevi gde su otkrivene isplate dela primanja u gotovom novcu odnosno „na ruke“, ali i greške poreskih obveznika u obračunu poreske osnovice – kažu u RS.

Nelegalan vid isplata plata, koji podrazumijeva i isplatu dijela plate u gotovini, poreznici mogu da otkriju, kako tvrde u Poreskoj upravi, i otkrivaju pregledom poslovnih knjiga poreskih obveznika prilikom terenskih i kancelarijskih poreskih kontrola.

– U kontrolama u značajnoj mjeri nam koriste i prijave radnika sa validnom dokumentacijom, koja ukazuje da su plate isplaćene dijelom u gotovom novcu, a koje nisu prikazane u poslovnim knjigama, te za iste nije obračunat porez ni doprinosi. Problem je što radnici, iz straha da ne ostanu bez poslova, ne sarađuju sa inspektorima, odnosno prijavljuju poslodavca tek prilikom ostvarivanja penzionog statusa ili prilikom sukoba s poslodavcem, ali bez validnih dokaza koji potkrepljuju neregularnosti u poslovanju – kažu u Poreskoj upravi.

Prikriveni prihodi

Dodaju da je svaki poslodavac obavezan da evidentira ostvareni prihod, a ukoliko to ne učini preuzima rizik da će biti otkriven i sankcionisan u skladu sa zakonom, zbog prikrivenih prihoda. Tvrde da ogromnu pažnju posvećuju otkrivanju neevidentiranih prihoda, prikazanim lažnim troškovima, te dobiti nakon oporezivanja.

– Sve to poslodavci koriste kako bi sebi omogućili skrivene isplate u gotovom novcu – upozoravaju oni.

Radnik strahuje

Inspektori kažu da nisu imali nijednu prijavu o isplati plata “na ruke” i veruju da radnici ne žele to da prijave iz straha od gubitka posla. Poslodavac je dužan da, kako kažu, radniku obračuna i isplati platu u skladu sa ugovorom o radu koji su potpisali, te kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.

– Ukoliko je poslodavac radniku isplatio platu definisanu ugovorom o radu u zakonom propisanom roku, te ukoliko je uredno platio poreze i doprinose, inspektor nema osnova za preduzimanje mera prema poslodavcu …

Sumnja da poslodavci radnicima dio plate isplaćuju „na ruke“ je, tvrde veoma teško dokaziva u toku inspekcijske kontrole inspektora rada.

– Naime, inspektor ovaj prekršaj može dokazati samo ukoliko poslodavac, u njegovom prisustvu, radniku isplaćuje novac na ruke – kažu u struci.

Na minimalcu 30% do 50% zaposlenih

Niko nema procjenu koliko radnika prima dio plate “na ruke”, ali se pretpostavlja da je reč o velikom dijelu onih koji primaju minimalne zarade i ispodprosečne.

– Po našim saznanjima, najveće neregularnosti u isplati plata ima u građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu .

Oni ističu da su sigurni da takvih isplata nema u prerađivačkoj i metalskoj industriji ili ima malo ..

MALO STRANCI, MALO SEBI

Strankama je zabranjeno da prime donaciju od kompanije koja je u toku godine u kojoj je donirala novac, imala tendere u vrijednosti većoj od 10.000 KM.

PITALI SMO NEKE PODUZETNIKE O TOM PITANJU.

Odgovor je :


“Kao jedna od većih firmi u Bosni Hercegovini, nemamo vremena da se zamaramo sitnim istraživanjima, pogotvo vezanim za politiku. Jer to nije naša politika. Mi radimo, zapošljavamo i pokušavamo da firma bude uzor, kao jedan od najpoznatijih i najuspješnijih u ovoj državi… I kao uspjeh smatramo svaku donaciju koju možemo izvršiti, uključujući donacije sportskim klubovima, školama, mjesnim zajednicama, narodnim kuhinjama i strankama koje donirani novac planiraju iskoristi u svrhe korisne za širu zajednicu” ..


Ja to doniram ima 25 godina, redovno svake godine, u godini i po tri puta… To je moja partija i što ne bih ja dao tu kad mogu .

Koliko zaštite dobiju za taj novac ?

Vidimo u medijima, donatore tj. vlasnike kompanija brane ministri, premijeri i komesari policija.

Svi znaju ko je lopov, al vlast je vlast.

Kako tome stati u kraj? Struka tvrdi da :

Finansiranje političkih stranaka u BiH regulisano je zakonom koji je usvojen 2012. godine. Zakon ima niz manjkavosti koje političkim strankama omogućavaju različite zloupotrebe. Njegova izmjena tražena je sa različitih strana, ali još uvijek ne postoji politička volja za takvo nešto.
Za proteklih šest godina iz svih budžeta u BiH političkim strankama je isplaćeno ukupno 115 miliona KM.

Dodaj donacije i sve ok ”..

Sasvim simbolična novčana kazna strankama je često sasvim isplativa opcija te ne moraju da strahuju zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Related posts

Apel za pomoć porodici Duraković iz Bužima: Potrebna hrana, odjeća i obuća

Na Sarajevskoj berzi današnji promet 558.244,32 KM

„Cazinski sajam 2017“.

Leave a Comment