Neobičan zanat žitelja planine Kazdaglari u Turskoj: Nakit od sjemenki i ljekovitog bilja

Mještanke sela na obroncima turske planine Kazdaglari od sjemenki voća i ljekovitog bilja prave jedinstven nakit koji privlači sve veću pažnju Turaka i turista.

Cijene nakita se kreću između pet i osam KM FOTO: AA

Sjemenke maslina, breskvi, šljiva i badema prolaze kroz proces jednogodišnjeg sušenja, a spretne ruke seljanki u Erdemitu ih potom u kombinaciji s ljekovitim biljem i sjemenkama pretvaraju u narukvice, lančiće i druge vrste ukrasnog nakita, javlja Anadolu Agency.

Po cijeni od pet do 20 lira (između pet i osam KM) jedinstveni nakit prodaje se u Etnografskoj galeriji u centru Erdemita.

Direktor galerije Mustafa Selim Kudar za AA je kazao da je planina Kazdaglari bogata riznica ljekovitog bilja i da je organski nakit samo jedan od načina na koje lokalno stanovništvo koristi te resurse.

– Supruga i ja radimo na smišljanju kreacija i nakita koje od sjemenki i ljekovitog bilja prave žene u selima. Inspiraciju crpimo iz tradicionalnih turskih nošnji, a svi u lancu proizvodnje zadovoljni su zaradom – kazao je Kudar.

On je dodao da je nošnja nakita od sjemenki u skladu s drevnom turskom tradicijom koja je nalagala obavezno ukrašavanje djevojaka sjemenkama koje su simbol plodnosti, zdravlja i bogatstva.