Nemaš autosjedalicu u autu, obrati se BIHAMK – u

Dječije autosjedalice su jedan od važnih elemenata sigurnosti djeteta prilikom vožnje u vozilu.

Dijete se uvijek mora prevoziti u autosjedalici koja je primjerena njegovim godinama i konstituciji.

Autosjedalica za djecu, pravilno postavljena i urađena po EU standardima i obavezni zaštitni pojasevi za stariju djecu smanjuju negativni uticaj deakceleracije (usporenja) u sudarima i stvaraju uslove za podnošljive sile deakceleracije.

U posljednje vrijeme na BH tržištu su se pojavile dječije autosjedalice sumnjivog porijekla i kvalitete koje se nude na akcijskim prodajama sa vrlo niskom prodajnom cijenom.

Skrećemo pažnju da dječije autosjedalice koje se koriste moraju biti odobrene od strane standarda UN-ECE propis 44/03 ili direktivom 77/541/EEC.

Savjetuje se roditeljima da koriste isključivo dječije autosjedalice odobrene gore navedenim standardom, jer su to testirane i odobrene autosjedalice koje će pružiti djetetu adekvatnu zaštitu prilikom sudara ili naglog kočenja.

Svakako da je za djecu najbolja ona autosjedalica koja odgovara direktivi ECE R44 (ECE R44/03 i više), optimalno se može postaviti u automobil, u kojoj se dijete osjeća udobno i koja se ispravno i dosljedno koristi u svakoj pa i najkraćoj vožnji.

Zbog navedenog, BIHAMK svojim članovima daje autosjedalice na korištenje, djeci uzrasta od 0 – 9 mjeseci.

Cilj ove aktivnosti jeste poboljšanje cestovne sigurnosti najranjivijih učesnika u saobraćaju u Bosni i Hercegovini. Posudba sjedalica traje do isteka zaliha.

Upute za dobijanje autosjedalice:
1. Roditelj mora da bude aktivni član BIHAMK-a
2. Sjedalice su od 0-9 mjeseci, tako da samim tim i dijete mora da bude mlađe od 1 godine (postoji određen broj novih autosjedalica 0-18kg, ali prije dolaska na BIHAMK lokaciju, savjetujemo da provjerite da li tih autosjedalica ima na stanju)
3. Mora se priložiti kopija rodnog lista djeteta
4. Kopija članske kartice BIHAMK-a
5. Roditelj potpisuje ugovor o preuzimanju sjedalice, pri preuzimanju iste
6. Sjedalice se dijele u BIHAMK klubovima u BiH
7. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 033/222-210

Veća sigurnost djece u saobraćaju i ušteda novca članovima!

Vrijedi biti član!