Ukupno 17 općinskih/opštinskih izbornih komisija nije dostavilo u zakonom previđenom roku izborni materijal, odnosno obrasce sa lokalnih izbora Glavnom centru za brojanje koji se nalazi u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Glavnog centra za brojanje Mladen Vičević rekao je kako će Centralna izborna komisija BiH (CIK) odlučiti i donijeti odluku o eventualnim sankcijama za općinske/opštinske izborne komisije koje nisu dostavile obrasce i izborni materijal na vrijeme.

“Jučer i danas smo radili na prijemu obrazaca sa redovnih biračkih mjesta. Dostavu materijala su trebale dostaviti u roku od 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta. Do sada 17 općinskih izbornih komisija nije dostavilo te obrasce: Srbac, Odžak, Gradačac, Bijeljina, Stanari, Petrovo, Ugljevik, Šipovo, Zenica, Gornji Vakuf – Uskoplje, Kiseljak, Han Pijesak, Ilidža, Novo Sarajevo, Istočno Novo Sarajevo, Foča (RS) i Neum. Te općinske/opštinske izborne komisije nisu u zakonskom roku dostavile obrasce sa redovnih biračkih mjesta”, rekao je Vičević.

Glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić pohvalila je aplikaciju za unos izbornih rezultata sa lokalnih izbora koju je uspostavio CIK BiH.

“Moram reći da je ovo prvi put kako CIK provodi izbore u BiH da smo 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta objavili preliminarne rezultate za 95 posto biračkih mjesta. To je izuzetan napredak zahvaljujući aplikaciji”, rekla je Pirić.