Image default
Arhiva

Ne zanemarujte pojavu kapilara

Proširene vene imaju nefunkcionalne, odnosno oštećene venske zaliske, što dovodi do povratnog tijeka krvi u venama – venskog refluksa. 
- Od ovog problema pati gotovo 50 posto populacije, iako najviše zahvaća žene, a ako se ne liječe, mogu dovesti do velikih komplikacija, poput duboke venske tromboze, koja može rezultirati plućnom embolijom – objašnjava zadarski vaskularni kirurg dr. Vedran Basioli iz Basioli Clinica.

Ne zanemarujte pojavu kapilara

Tamnoplave, ljubičaste ili ispupčene vene, težak osjećaj u nogama, grčenje mišića i otekline, bolovi nakon duljeg sjedenja ili stajanja te svrbež – sve su to simptomi proširenih vena.

Iako su za većinu ljudi estetski problem, ne smiju se zanemarivati simptomi poput pojave tzv. kapilara, mreže vena na koži, rana ili otoka na nogama, nateklih (najčešće bolnih), kvrgavih potkožnih (varikoznih) vena ili kožnih promjena nalik na ekcem ili otvrdnuće kože.

Kad će se razviti komplikacije?

Iako su proširene vene same po sebi bezbolne, simptome ne smijemo zanemarivati jer proširene vene bez iznimke vode daljnjem razvoju oboljenja i pojavljivanju komplikacija od kojih su neke iznimno opasne – prvenstveno krvarenje iz balonasto proširene vene – Haemorrhagia ex aneurismae, i duboka venska tromboza. Stoga nije pitanje hoće li doći do komplikacija ako se ne liječe proširene vene nego samo kad će se komplikacije razviti i kojim intenzitetom.

– Problemi se javljaju kao kombinacija različitih uzoraka. Kao i kod većine bolesti, postoji genetska predispozicija. No i sveprisutan pasivni način života (nedovoljno kretanje, dugo sjedenje) jedan je od uzroka. Kod žena, hormonalne promjene u trudnoći pogoduju razvoju proširenih vena – objašnjava naš sugovornik.

Kako biste spriječili pojavu ili ublažili simptome proširenih vena, preporučuje se više tjelesne aktivnosti, izbjegavanje duljeg stajanja i pasivnog sjedenja.

– Ako osoba boluje od nekih od navedenih tegoba, potrebno je, prije svega, učiniti color dopler vena nogu, da bi se upotrebom ove ultrazvučne pretrage ustanovilo koje su točno vene oštećene.

Laserska metoda najučinkovitija

 

Ako color dopler ne pruži kompletan odgovor, pribjegava se drugim radiološkim metodama dijagnostike, kao što su klasična flebografija, CT flebografija, scintigrafija i slično. Na osnovi nalaza color doplera i mišljenja liječnika odredit će se koja je vrsta liječenja potrebna – kaže dr. Basioli.

Postoji više metoda liječenja, no dr. Basioli preporučuje lasersku metodu liječenja, koja se pokazala jednom od najučinkovitijih u rješavanju proširenih vena, uz koju je oporavak brz a zahvat bezbolan.

Noge na povišenom

U borbi s venama pomoći će čarape za vene, koje bi trebalo nositi uz liječničku preporuku, potom naizmjenično tuširanje hladnom i toplom vodom, odmaranje nogu na povišenom te naizmjenično sjedenje i hodanje.

Lagana masaža

U kremama ili gelovima neizbježna su eterična ulja borovice, koja djeluje kao rubefacijens (tvar koja izaziva crvenilo kože) i biljka koja potiče cirkulaciju. Pomažu i ulja čempresa, kestena, ružmarina, mente i lavande.

SIMPTOMI UZROKOVANI PROŠIRENIM VENAMA:

1. Pojava tzv. kapilara poput mreže vena na koži, ili nešto širih retikularnih vena i “spider” vena, koje mjere do 3-4 mm širine.

2. Pojava natečenih (najčešće bolnih), kvrgavih potkožnih (varikoznih) vena.

3. Natečene noge zbog proširenih vena.

4. Pojava kožnih promjena nalik na ekcem ili otvrdnuće kože.

5. Pojava rana na nogama, koje pokazuju sklonost cijeljenju (venski ulkus).

6. Pojava rana koje ne cijele.

Related posts

Pčelari OPREZ: Amitraz i Akrinatirin u Herba Stripu

SAVJETNICI

Mešter za malinu

SAVJETNICI

Savjetujemo: Soda bikarbona i med

SAVJETNICI

Leave a Comment