Ne postoji lijek za mucanje

Obavezno je uzdržati se od kritike ili biti ljut kada dijete ne može izgovoriti riječi i potražiti pomoć logopeda koji može raditi sa djetetom.

Međunarodna fondacija za mucavost procjenjuje da taj poremećaj ima oko 60 miliona ljudi u svijetu. Ne postoji lijek za mucanje i niko zapravo ne zna šta je uzrok, iako se smatra da nasljedne osobine, a sada i emocionalna narav, imaju u tome ulogu.

Nemogućnost komuniciranja vodi u frustraciju i bijes, a ponekad povlačenju, kaže profesor Edvard Kontur sa Univerziteta “Vanderbilt” u Nešvilu, u državi Tenesi. – Jednostavno ne možete komunicirati kada to želite, o onome šta želite, s kim želite i kako želite. I to može biti uzrok brojnih problema.

Svako to može shvatiti, jer je veoma frustrirajuće. Profesor Kontur je proučavao 111 djece starosti od dvije do pet godina. To je starosna grupa u kojoj mucavost postaje veoma vidljiva. Iako je ova studija rađena u Sjedinjenim Državama, djeca svugdje u svijetu podjednako doživljavaju svakodnevno igranje, školu i naporan rad. Dječaci su tri puta više sklona mucanju nego djevojčice.

Premda postoji genetska veza u porodici, Kontur je, također, ustanovio da mnogi od ovih malih mucavaca tipično postaju razdraženiji prilikom komunikacije u naizgled normalnim situacijama u igri. Toj djeci obično treba više vremena da se smire, kada se već jednom uzbude. Njihova emocionalna reakcija tada izaziva mucavost.

Kontur kaže da roditelji i učitelji mogu pomoći djeci tako što će im omogućiti opušteno okruženje, koje pruža djetetu mnogo šansi da govori.

Ako se sve to radi, postoji velika vjerovatnoća da se mucavost prevaziđe..