Image default
Arhiva

Navijači Celtica pružili podršku Palestini na utakmici protiv izraelaca

Tokom međunarodne fudbalske utakmice između Glasgow Celtics i izraelskog Hapoel Beer Sheva, navijači škotskog kluba su nosili palestinske zastave uprkos prethodnoj zabrani od strane zvaničnika stadiona….

Gesta navijača za svaku pohvalu.

Prije početka utakmice aktivisti grupe ‘Palestine Alliance’ dijelili su zastave i letke o Nakbi, katastrofi, iz 1948. godine koja je dovela do stvaranja države izrael i miliona Palestinskih izbjeglica.

https://www.youtube.com/watch?v=zcoF_B5cnKg

U jednom trenutku utakmice, na tribini se pojavio i transparent na kojem je pisalo “Izrael ubija Palestinu”.

PALESTINA CELTIC

Demonstracije za Palestinu su organizovane sedmicu dana ranije, prema Jerusalem Postu. Preko 800 osoba se pridružilo Facebook grupi ‘Fly the flag for Palestine, for Celtic, for Justice” i administratori grupe su pozvali navijače Celitca da podrže pokrete Bojkot, deinvestiranje i sankcije (BDS) navodeći da ljudi bi trebali izraziti svoje ‘demokratsko pravo iskazivanja protivljenja izraelskom aparthejdu, kolonijalizmu naseljenika i bezbrojnim masakrima palestinskog naroda”.

Facebook grupa je također kazala da UEFA također ne bi trebala podržavati Izrael i njegove politike.

https://www.youtube.com/watch?v=6Ls_TI8s2Nc

“Kada neko zastupa institucije države Izrael to nažalost nikada nije samo igra, fudbal, UEFA, i navijači FK Celtica se koriste za zataškavanje izraelske prave prirode i daju ovoj zloj državi dašak normalnosti i prihvatanja što ne bi trebalo i kojeg ne mogu imati sve dok se njena nekažnjivost ne okonča i ne odgovara međunarodnom pravu i suoči se sa sankcijama zbog nebrojenih odluka UN-a koje je prekršila”, pišu oni.
Škotska policija je pozvala navijače da ne donose palestinske zastave, prijeteći im pritvorom, prenio je Daily Record.

Utakmica u srijedu nije prva na kojoj je FN Celtic pokrenuo kontroverzu sa palestinskim zastavama.

Godine 2014. UEFA je kaznila klub sa više od 18.000 dolara zbog palestinskih zastava tokom utakmice protiv islandskog kluba Reykjavik.

UEFA je u to vrijeme izjavila da je izrečena novčana kazna jer zastave krše pravilo koje zabranjuje političko izražavanje.

Related posts

Pčelina vaš

Koristiti kišnicu za zalijevanje sobnih biljkaka ili ne?

Da li je pilićima pretoplo?

Leave a Comment