NAUČNO OTKRIĆE: Nauka potvrdila da redovno i pravilno praktikovanje namaza smanjuje bol u leđima, fizički stres i anksioznost

Naučnici su otkrili da namaz, koji su muslimani dužni obavljati pet puta dnevno, ako se obavlja redovno i pravilno, može smanjiti bol u donjem dijelu leđa i poboljšati zdravlje kičme i elastičnost zglobova.

U studiji provedenoj na Univerzitetu Binghamton u New Yorku ispitivani su kompjuterski generisani modeli ljudi u pozicijama tijela pri obavljanju namaza te je izvršena analiza o tome kako namaz utječe na bol u donjem dijelu leđa.

“Namaz može eliminirati fizički stres i anksioznost. Postoje i istraživanja koja ukazuju da se molitveni rituali mogu smatrati kao efikasan klinički tretman poremećaja u neuro-mišićno-koštanom sistemu”, rekao je Mohammad Khasawneh, profesor na Univerzitetu Binghamton i koautor studije.

U studiji se navodi kako određeni pokreti tokom namaza mogu povećati elastičnost, odnosno mobilnost kičme i zglobova, ali ukoliko se ne izvode na pravilan način mogu povećati bol.

Istraživači navode da su slični pokreti prisutni u kršćanskim i jevrejskim molitvenim ritualima, kao i u jogi i fizikalnoj terapiji.

“Jedan od načina posmatranja položaja tijela u namazu jeste da su slični onima iz joge ili intervencijskim vježbama iz fizikalne terapije koje se koriste za liječenje bolova u donjem dijelu leđa”,rekao je profesor Khasawneh.

Dok su druge studije izučavale psihološke učinke molitve, ovo je jedna od prvh koja se fokusira na fiziološke prednosti.