Djeca ili mrze pranje zuba ili ih jednostavno nije briga za taj vrlo bitan postupak.
Vrlo je važno već od malenih nogu djecu učiti kako pravilno četkati svoje zube kako bi kasnije izbjegli stomatološke i druge zdravstvene probleme. Uz malo strpljenja i kreativnosti lako možete naučiti djete da svakodnevno pere svoje zube.

Djeca predškolske dobi

Djeci treba početi prati zube čim provire. Zubi se peru sa mekom malom četkicom i vodom. Upravo u ovoj dobi ih je najlakše naučiti da peru zube sve dok to rade s veseljem kroz pjesmu i igru.
Neka vaša djeca znaju o karijesu kao klicama i prljavštini koja živi na zubima i kako je važno da se to očisti.
Kada učite djete da pere zube prvo im pokažite kako se to čini.Prvo operite unutarnje strane zuba jer se tamo najviše skupi plaka.Zatim im operite plohe zubi kojima grize, a zadnje operite vanjske plohe zubi. Ne smijete grubo ribati zube,nego ih treba četkati brzim, malim kružnim pokretima. Tada im dajte da sami pokušaju , privucite im stolac(koristite sigurnosnu dječju stolicu) bliže slavini kako bi mogli sami prati zube. Kada peru zube, učinite taj događaj veselim, pljeskajte i pjevajte za svoje djete, potaknite i ostale članove obitelji da se i oni razvesele.

Pokažite svom djetetu kako ste uzbuđeni kada ide četkati zube, a još više kada pravilno četka.
Učinite pranje zubi veselim iskustvom.
Recite mu da vam pokaže kako i sam/a može dobro četkati.
Neka i ostali članovi obitelji vide kako je djete dobro opralo zube.

Djeca 6-10 godina

Djeca ove dobi uče kroz prezentaciju i ponavljanje.Ponudite svojoj djeci da vas gledaju kako perete zube pritom im objašnjavajući kako se to radi. Potaknite ih s kreativnim objašnjenjima o karijesu npr.” to su nevidljive male bube koje se hrane s tvojih zubiju, jedini način da ih makneš je da četkaš zube”. Kreativna objašnjenja su relativna te sigurno nećete spominjati bube ukoliko ih se dijete boji.

Redovito pokazujte djetetu kako se ispravno peru zubi.
Budite dosljedni s vremenom potrebnim za pravilno pranje zubi.
Koristite kreativna objašnjenja o četkanju zubi.

Djeca iznad 10 godina

U ovoj dobi najbolji način za djete da stekne naviku redovitog pranja zubi je da mu pokažete što se događa kada netko ne pere svoje zube. Neka vam stomatolog pomogne u objašnjavanju što se može dogoditi ako i dalje ne želi prati zube. Ne trčite zubaru tek kada zub počne boljeti, vrlo je važno češće posječivati stomatologa kako bi djeca naučila da posjeta zubaru nije uvijek bolna.