Image default
Arhiva

Nastavljaju se veliki projekti između Turske i Rusije

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u utorak na Privrednom forumu turskih i ruskih privrednika kazao da se nastavljaju veliki projekti koji postoje između privrednika ovih dviju zemalja.

– Bez zastoja se nastavljaju veliki projekti i investicije – istakao je turski predsjednik u St. Petersburgu.

Istakao je da su teroristička organizacija FETO i snage koje stoje iza ove organizacije željeli nauditi odnosima Turske i Rusije.

– Danas je mnogo jasnije da su FETO i sile koje stoje iza njih namjeravali nauditi odnosima između naših zemalja – kazao je Erdogan.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u obraćanju ruskim i turskim privrednicima kazao kako Rusija želi ponovo dostići, pa čak i prevazići, nivo ekonomskih i trgovinskih odnosa s Turskom, koji je postojao prije krize izazvane obaranjem ruskog aviona, javlja Anadolija.

– Moramo postepeno raditi kako bi dostigli nivo prije krize – rekao je Putin, dodajući kako vjeruje da će Rusija i Turska uspjeti u tome.

Istakao je da su turske kompanije na ruskom tržištu tokom prethodnih 20 godina realizovale oko 1.500 projekata u vrijednosti od 55 milijardi dolara.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je danas boravio u posjeti u Ruskoj Federaciji. Erdogan se u St. Petersburgu sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, prvi put nakon obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine, nakon što je narušen zračni prostor Turske.

U delegaciji turskog predsjednika su bili zamjenik premijera Mehmet Simsek, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar kulture i turizma Nabi Avci, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Faruk Celik, ministar prirodnih resora i energije Berat Albayrak, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Mehdi Eker i šef Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakan Fidan.

 

Related posts

Trbuhom za kruhom otišlo 35.377 građana BIH

Torta od jagoda – sloj po sloj nevjerojatnog užitka…

Protiv umora pomoću namirnica koje vraćaju energiju

Leave a Comment