Naše selo nije samo za motiku – već i za turizam!

Brojna krajiška sela, koja se odlikuju ljepotom, sve više se okreću seoskom turizmu. Prelijepe rijeke i planine, rodna polja, zanimljivi običaji i vrijedni ljudi dovoljni su u startu za razvoj turizma.

Prepoznali su to i odgovorni u opštinama, od Gradiške i Kozarske Dubice na sjeveru, do Glamoča i Drvara ja jugu.

Vlast u Gradišci, predvođena načelnikom opštine Zoranom Adžićem, shvatila je da bez dobre infrastrukture na selima nema ni turizma. Zato su se opredijelili da ove godine izgrade 12 kilometara asfaltnih puteva, te da rekonstiruišu još osam kilometara seoskog asfalta u Lijevče polju i Potkozarju.

Mi na ovaj način spašavamo i selo i opštinu. Aduti Gradiške u seoskom turizmu su planina Kozara, Rijeka Sava, plodno Lijevče polje. Lovni turizam ovdje je zastupljen decenijama. Svake godine ovdje niču novi smještajni i ugostiteljski kapaciteti, kao što su u Jablanici, Lamincima, Romanovcima, Turjaku… Želimo da više pažnje posvetimo najudaljenijem planinskom selu, selu Kozara, koje ima neslućene turističke potencijale“, rekao je Adžić.


Prelijep krajolik na Kozari

Od značajnijih manifestacija koje promovišu seoski turizam u Gradišci su “Rogoljska žetva”, “Pirogijada”, Susreti voćara i povrtlara, brojne folklorne manifestacije i naravno “Dani dijaspore” u Dubravama i Liskovcu.

Seoski turizam se potencira i u Laktašima

Slično razmišljaju i u Laktašima,opštini koja se osim Lijevče polja i Kozare ponosi zelenim Vrbasom, dvjema banjama i brdovitim, ali pitomim župskim dijelom.

Zavičajna kolijevka“, zanimljiva manifestacija koju po četvrti put organizuju mještani sela Rajčevci, jedan je od aduta “Laktaškog kulturnog ljeta”. Gostimir Vujić, predstavnik Mjesne zajednice Rajčevci koja je četvrtu godinu organizator ovog skupa, kazao je da oni time nastoje učvrstiti pokidane veze među ljudima ovog kraja.

Mnogi od njih dugo žive u inostranstvu i rijetko se viđaju. “Zavičajna kolijevka” je prilika da se prisjetimo davnašnjeg načina života u našem selu, narodnih običaja, rukotvorina, starih igara“, kazao nam je Vujić. Rada i Mirko Gljivica koji godinama žive u Novoj Gradiški, u Hrvatskoj, hvale incijatore ovog okupljanja.

Aduti Gradiške u seoskom turizmu su planina Kozara, Rijeka Sava, plodno Lijevče polje.

Lijepo je da se ljudu sreću, da oživljavaju uspomene… Ovdje svako ima razloga da dođe i da se prisjeti kako se nekada živjelo u Rajčevcima. Bilo je teško, mnogi su odlazili u traženju srećnijeg života, a sada ne mogu povjerovati da su se Rajčevci promijenili i da se ovdje živi dobro, na moderan način“, kazali su Rada i Mirko, akteri manifestacije održane na livadi pored stare vodenice i seoske rječice Kamenice.

Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši, Boris Spasojević, predsjednik SO Laktaši i Miroslav Kodžoman, zamenik laktaškog načelnika pohvalili su ovu manifestaciju rekavši da je ona putokaz u turizmu i jedan od najuspešnijih programa “Laktaškog kulturnog ljeta”.

Folklor i običaji i u ostalim dijelovima Bosne

Slično je i u Čečavi, prelijepom selu u teslićkoj opštini. U tom kraju sva veselja započinju uz tradicionalnu šargiju i kolo na ledini. Baš kao i u Glamoču, koji je nadaleko prepoznatljiv po glamočkom krompiru i kolu.


Ništa bez Glamočkog kola

Bosanski Petrovac, Mrkonjić Grad, Ribnik, Šipovo i Drvar poznati su i po kosidbama, koridama, ali i po odličnoj rakiji. Prednjači drvarska drenovača, koja po tradiciji uvijek izmami dobru pjesmu uz obavezne specijalitete stare kuhinje ovoga kraja.
Zato i ne čudi što se već prvih ljetnih dana, pa sve do kasnih mrazeva i snijega redaju svečanosti, zborovi, manifestacije, razna seoska takmičenja. Poput dragulja u najljepšoj ogrlici, kojom se prelijepaKrajina diči. I nije selo samo za motiku, već i za pjesmu druženje i seoski turizam.

Foto: Boško Grgić

 


Boško Grgić

Autor Boško Grgić

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu.

Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Za portal www.pravisavjeti.info: Boško Grgić