Image default
Arhiva

Naše pileće meso ide u Brazil i Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ocijenio je pozitivnim što je prošlog mjeseca Vlada Federacije BiH utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, čija je svrha, između ostalog, otklanjanje prepreka za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Tako je brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po ocjeni Evropske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

– Ovim zakonom uklonjen je jedan od uslova za ulazak BiH u WTO. Sada nam ostaju bilateralni pregovori s Brazilom, Rusijom i Ukrajinom – kazao je Šarović.

Okončanje procesa pregovora najprije je moguće s Brazilom s kojim se, ističe, razgovora u vezi s carinskim stopama, odnosno osam tarifnih linija za pileće meso, ali i nekoliko drugih tarifnih linija, piše Fena.

– Logično je da je Brazil zainteresovan za ove proizvode i što povoljniju carinsku poziciju na tržištu BiH, ali se u pregovorima bh. strana mora pridržavati zajednički usaglašene carinske politike s Evropskom unijom – kaže Šarović.

U toku bilateralnih pregovora, pri kojima se razmatraju zahtjevi Brazila, Ukrajine i Rusije, on se nada da će se s “jednom ili dvije zemlje u toku ove godine završiti pregovori“.

Zahtjevi Ukrajine po mišljenju bosanskohercegovačkog pregovaračkog tima su veoma široki i prevazilaze interese njihove privrede, posebno ima li se u vidu jako skromna trgovinska razmjena s BiH.

– Ruska strana se veoma kasno uključila u pregovore tako što su našoj strani uputili tzv. “inicijalne zahtjeve Ruske Federacije“. I zahtjev Rusije po našoj ocjeni je preširok i daleko je iznad mogućnosti tradicionalne trgovine dvije strane, pored ostalog njihov zahtjev se odnosi i na reduciranje svih carinskih stopa na 0 posto što nije realno – zaključio je u razgovoru za Fenu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Svjetska trgovinska organizacija vodi računa o tome da države nastave s ukidanjem trgovinskih zapreka prilikom trgovinskih pregovora i time jamči kontinuirano promicanje slobodne trgovine.

S obzirom na to da države u razvoju čine dvije trećine članica WTO-a, ta organizacija tranzicijskim i najnerazvijenijim državama pruža mogućnost da trgovinom ojačaju svoj razvoj.

Related posts

Taksisti uvode bežični internet, kartično plaćanje

Camp Nou: Zastava s ljiljanima

Jeste li znali koliko je opasna ambalaža u koju se pakuje brza hrana ?

Leave a Comment