Image default
Arhiva

Naša želja je da živimo od poljoprivrede

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH Sejad Herceg izrazio je potrebu za potpisivanjem memoranduma o sardanji  između svih poljoprivrednih udruženja u Federaciji BiH kako bi se formirali poljoprivredni sektori koji će u svim budućim pregovorima imati svog predstavnika.

To je kazao jučer u Sarajevu tokom Okruglog stola “Inicijativa poljoprivrednih udruženja za razvoj poljoprivrede u FBiH”, održanog  u okviru Sajma privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje.

Herceg je dodao da u FBiH postoji više od 500 poljoprivrednih udruženja koja, te da će svaki potpisnik memoranduma imati pravo glasa, kako bi se povećala njihova konkurentnost.

Inicijativa će, dodao je Herceg, biti upućena svim nivoima vlasti u Federaciji BiH kako bi imali tačan uvid koja su to poljoprivredna udruženja potpisala memorandum o razumijevanju.

“Naša želja je da živimo od poljoprivrede i da povećamo proizvodnju na 50 posto”,naglasio je.

Također je istakao da je ovo samo jedan u nizu okruglih stolova koje će održati te da će inicijativu još dorađivati.

“Dok poljoprivredni proizvođači ne budu imali ambijent za proizvodnju, bit će im vrlo teško da se bore sa konkurentima i neće imati ravnopravnu poziciju za razvojno tržište u FBiH”, zaključio je Herceg.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo pozdravio je memorandum o saradnji, jer smatra da postoji određeni broj udruženja koja nisu funkcionalna.

“Cilj je da poljoprivrednici vide svrhu udruženja i ne želimo da imamo hiljadu udruženja bez svrhe”, zaključio je Bićo.

Related posts

Naše gore list: Đenita Hadžiabdić je naučnica svjetskog glasa

SAVJETNICI

Rusija poslovi

SAVJETNICI

“Predsjedništvo BiH treba ukinuti”

SAVJETNICI

Leave a Comment