Image default
Arhiva

Naša jedna i jedina – Una –

Rijeka Una, je dobila ime od starih rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, uzviknuli UNA što bi prevodu značilo “jedna” ili “jedina”. Ukupna dužina toka rijeke Une iznosi oko 212.5 kilometara a rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj u području Like a ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca u koju godišnje donese gotovo 8 milijardi kubnih metara vode.

Što zbog plodne zemlje a što zbog izravnog pristupa vodi, neposredno područje rijeke privuklo je velik broj stanovnika tako da u teritoriji oko rijeke koja iznosi preko 9368 km2 živi preko 700 000 ljudi. Izvor rijeke se nalazi na nadmorskoj visini od oko 450 metara i neodoljivo liči na minijaturno jezero zelenkasto modre boje oko kojeg su locirane velike vapnenačke stijene. Izvor je zaštićen kao geografsko geološki spomenik prirode. Veoma hladna izvorska voda izbija ogromnom snagom iz podzemlja i pravi velike virove a već nakon 20-tak metara od izvora rijeke nalazi se prvi slap.

Veliku količinu vode upotpunjava i nekoliko manjih pritoka od kojih izdvajamo Studeni Potok, Srebrenicu, Sredicu i Lalinovac.

Riječni tok Une se proteže kroz slijedeće gradove: Martinbrod, Kulen Vakuf, Ripac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad, Kostajnicu, Kozarsku Dubicu a rijeka utječe u Savu u blizini Jasenovca.   Od većih pritoka izdvajamo Srebrenicu, Unac, Krušnicu, Mlječanicu,
Moštanicu, Sanu kao priliv sa desne strane te Klokot i Žirovac sa lijeve strane uz napomenu da se u području toka rijeke od izvora do Bihaća u Unu ulijeva i mnošto podzemnih voda i manjih kraških vrela. Rijeci Uni pripada sliv voda između slivova rijeka Kupe i Save na sjeveru, Krke i Zrmanje na jugu, Korane na sjeverozapadu, Vrbasa na istoku te Save na sjeveroistoku. Klima pored Unskog sliva je umjerena kontinentalna planinska klima sa nekih 9.5 C ili približno 12.5 milijardi padavina godišnje. U vrijeme sušnih ljetnih mjeseci rijeku Unu karakteristiše nizak vodostaj a od novembra do kraja proljeća vodostaj rijeke je prilično visok a rijeka nerijetko zna i da poplavi.

 

U polaznom toku gdje ima osobine planinske rijeke, sve do Martinbroda Una ima prvu kategoriju kvalitete vode. Sve do Bihaća Una teče dinarskim smjerom tj. od jugoistoka prema sjeverozapadu a poslije tok rijeke skreće u pravcu sjeveroistoka i dalje teče duboko usječenom, širkom i prostranom dolinom gdje ima drugu kvalitetu vode. Prvi veliki vodopad njenog riječnog toka se nalazi kod Martinbroda, naselja smještenog na dnu kanjona gdje se u Unu ulijeva rijeka Unac. Upravo na ovom dijelu Una posmatraču najviše oduzima dah jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaka i otočića te nekoliko većih vodopada od kojih visina najvećeg iznosi približno 55 metara.

Ti prirodni vodopadi predstavljaju unikatnu vrijednost koja decenijama na Unu privlači ogroman broj zaljubljenika prirodnih ljepota ali i ribolovce te umjetnike koji u Uni traže inspiraciju za svoja djela. Već tradicionalno, kod Martinbroda se održava i tradicionalna Unska Regata (međunarodna turistička kajak regata) koja je bila prekinuta početkom devedestih godina ali je ovih godina ponovo uspostavljena. Martinbrod je poznat širom Evrope po raftingu, sportu kojem pogoduje nemiran i nestašan tok rijeke Une tako da svake godine privlači velik broj sportaša širom Evrope. U neposrednoj blizini nalaze se i nekoliko spomenika kulture od kojih izdvajamo manastir Rmanj i građevina iz rimskog doba Milančeva Kula koji upotpunjavaju ljepotu rijeke. Drugi veliki vodopad je Štrbački Buk koji se nalazi u Republici Hrvatskoj kod sela Donji Štrbci, u neposrednoj bilizini državne granice Hrvatske sa BiH. Štrbački Buk je u stvari nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini a najveći slap je visok oko 25 metara i veličanstvena je slika u kojoj čovjek može da uživa satima.

Naime, rijeka se velikom brzinom zahvaljujuci ogromonom protočnom snagom vode, obrušava niz stjenovitu podlogu i tako se razbijajući od stijene stvara prekrasan bijeli zid koji posmatraču zasigurno oduzima dah. I ovaj veličanstveni dio rijeke je po svojoj, gotovo netaknutoj divljini, privukao rafting sportaše koji svake godine pohode ove predjele uživajući u ljepotama rijeke Une i u njenim nemirnim vodama koje u sportašima izazivaju strahopoštovanje ali i divljenje. U rijeci Uni, prema podacima ovdašnjih ribolovnih društava živi 28 različitih vrsta riba koje znaju doseći i preko 30 kilograma težine. Pored rijeke raste i gotovo dvije stotine različitih vrsta ljekovitih biljaka a jedna rijetka biljka “Unska Zvončica” je upravo dobila ime po rijeci Uni.

Osnovan prije šest godina, Nacionalni park Una jedini je takve vrste na području Federacije BiH i kao takav je ključni faktor turističkog razvoja Unsko-sanskog kantona u koji iz godine u godinu privlači sve više ljubitelja prirode i njenih ljepota, prenosi Anadolija.

image
/ANADOLIJA

Najzaslužniji za njegovo brendiranje i dobar glas u zemlji i regionu, svakako je Uprava Nacionalnog parka na čelu s direktorom Amarildom Mulićem. Da je tako, najbolje ilustruje činjenica da je Nacionalni park Una u sklopu svečane akademije povodom Dana Europe koja je održana u Cazinu, dobio plaketu za najbolji turističko-poslovni projekat u 2017. godini, te za izuzetan doprinos razvoju i promociji turizma u BiH koju je dobio Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Prepoznali trud

“Polaskani smo i drago nam je što su određene institucije prepoznale naš trud i rad. Nacionalni park Una postaje prepoznatljiv ne samo po rezultatima već i u medijima. Rezultat je to našeg zajedničkog rada, ali i rada svih medija sa području ovog kantona i cijele države, koji prenose i šalju pozitivne priče koje su vezane za Nacionalni park Una, što ga čini jednim od rijetkih primjera uspješnosti na ovim prostorima”, ističe direktor Mulić.

image
/ANADOLIJA

Dobar rad i ulaganje ogromnog truda nije prošlo nezapaženo ni na regionalnom nivou. U sklopu 50. Međunarodnog sajma turizma koji je nedavno održan u Novom Sadu, deveta regionalna konferencija poslovnog kluba Biznis plus otpočela je dodjelom plaketa Nacionalnom parku Una za doprinos razvoju regionalnog turizma i unapređenje saradnje s privredom.

S obzirom da je turizam u svjetskim razmjerima druga privredna grana, odmah iza automobilske i naftne industrije, sve navedeno je dokaz kako Bosna i Hercegovina, a posebno Unsko-sanski kantona, kojeg još nazivaju i zeleni kanton, zbog njegovog bogatstva šumama, rijekama i ostalim prirodnim ljepotama, imaju veliki potencijal i šansu za razvoj i napredak upravo kroz ovu granu privrede.

image
/ANADOLIJA

“Drago nam je što smo prepoznati od strane Novosadskog sajma i njegovih partnera, čime Nacionalni park postaje još više prepoznatljiv, ne samo po rastu turističkih posjeta, već i po segmentu koji je i primaran a to je zaštita i očuvanje svih prirodnih vrijednosti na prostoru Nacionalnog parka Una. Kada je u pitanju ekonomska valorizacija ovog prostora, odnosno turističke posjete, one stalno rastu i ove godine imamo povećanje od 23 posto u odnosu na prošlu, što u brojkama iznosi preko 80.000 posjetilaca do sada. Procjenjujemo da je tokom ove godine na području Nacionalnog parka boravilo oko 120.000 posjetilaca. Samo je 80 posto područja Nacionalnog parka slobodno za kretanje i rekreaciju, a samo 20 posto je pod posebnim režimom kada je u pitanju naplata posjeta ili određenih usluga od strane JP Nacionalnog parka Una. Kako se sve više budi i rasti turizam koji povezuje 51 privrednu djelatnost, tako to prepoznaju i institucije iz vladinog i nevladinog sektora, kako unutar, tako i van Bosne i Hercegovine”, kaže direktor Mulić.

– ”Unaland” je budućnost Krajine –

image
/ANADOLIJA

Nacionalni park Una kao destinacija broj jedan u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, skupa sa svojim partnerima iz Zagreba, nedavno je kreirao jednu ideju odnosno viziju razvoja unske kontinentalne rivijere od izvora Une u mjestu Suvaja koje se nalazi u Republici Hrvatskoj, pa do Save koja je ušće Une. Sve to na principima održivog turizma i razvoja i pod nazivom “Unaland – Zemlja vodenih čarolija”.

Dugoročna vizija

“Mi smo stavili kodno ime “Projekat 424” obzirom dužinu toka rijeke Une od nekih 212 kilometara i rekli smo da unska rivijera ima 424 kilometra obala i riječnih ada koje trebamo svi zajedno razvijati i štiti. Dakle, glavni cilj je zaštita i očuvanje ljepote unske kontinentalne rivijere i njenih vrijednosti, ali i da, ako se može tako kazati, iskoristimo sve njene potencijale i stavimo ih u službu privrednog razvoja.

Projekat je još uvijek u fazi ideje i mi sada okupljamo sve ključne i interesne strane; od institucija, gradova, općina, kantona, ministarstava, privredni subjekti i nevladin sektora u smislu da svi skupa kažemo da je to taj pravac razvoja kojim trebamo ići, a onda ćemo na bazi bilateralni, trilateralni i multilateralni odnosa raditi na kreiranju određenih pod projekata s kojima ćemo razvijati viziju, odnosno idejni pravac razvoja unske kontinentalne rivijere. To je jedna dugoročna vizija razvoja, koja je satkana od niza malih pod projekata i koraka”, kaže Mulić.

agencije

Related posts

Kako da proizvedem kvalitetan humus?

SAVJETNICI

Hoće li biti kiše Prvog maja?

SAVJETNICI

Ako brzo vozis, nisi faca, ti si opasnost! (VIDEO)

SAVJETNICI

Leave a Comment