Image default
Arhiva

NASA-ina letjelica Cassini pala na Saturn

NASA-ina letjelica Cassini (puno ime Cassini–Huygens) završila je svoju 20-godišnju misiju kontrolisanim obrušavanjem na Saturn.
Prilikom kontakta sa atmosferom Cassini se raspao i izgorio, a u posljendjih nekoliko minuta sakupljao je vrijedne podatke o sastavu Saturna koji su po posljendji put poslani ka Zemlji. Naučnici su se odlučili kontrolisano oboriti Cassini na Saturn kako bi spriječili njegov eventualni pad na neke od mjeseca koji bi mogli na svojoj površini imati život.
VIDEO:

Cassini je dugih 13 godina proučavao Saturn, njegove prstenove i mjesece kao što su Enceladus, Titan i Dion. Na Zemlju je slao fotografije površine Saturna, njegovih oluja i uragana u obliku šestougla na Sjevernom polu , kao i jezera na Titanu.

Cassini je na Titan poslao sondu Huygens koja je izvršila slijetanje 2005. godine postavši tako prva sonda koja je sletjela na neki od mjeseca drugih planeta našeg sistema. Cassini je proučavao i fotografisao ukupno 19 mjeseca, a neki od njih poput Enceladusa mogli bi imati život.

Cassini je lansiran u oktobru 1997. godine i do Saturna je putovao dugih sedam godina. Prije svog cilja Cassini je “posjetio” Veneru i Jupiter.Tokom svog boravka u svemiru, Cassini je prikupio mnoštvo podataka koje će naučnici proučavati u godinama koje dolaze, ali za običnog čovjeka najupečatljiviji doprinos letjelica je dala kroz historijske fotografije svoga putovanja. Neke od njih možete vidjeti u priloženoj galeriji.

Related posts

Luksuzni kampovi sve popularniji – Za glamping se odlučuje 10% turista

Bosanski biser: Udruženje „Solidarnost“ – association „Solidarity“ 

Rak liječi sodom bikarbonom

Leave a Comment