Image default
Arhiva

NAŠA DOBROČINSTVA PREMA MAJCI: BIRAJTE RIJEČI KOJE UPUĆUJETE MAJCI

Poklon uruči sa zahvalnošću, sretan što ga prihvata. Neke od prigoda su Bajram, ženidba ili udaja braće i sestara ili neki njihovi uspjesi, povratak sa putovanja, ozdravljenje i sl.

2. Otvoriti majci poseban račun u banci. Na taj račun bi sva djeca mjesečno majci uplaćivala određen iznos, koji joj je dovoljan za njene potrebe, kako ne bi bila prinuđena da od njih traži. Učiniti to čak i ako majka radi i ima svoje prihode, jer majka voli vidjeti da su djeca dobra prema njoj, makar joj ta sredstva i ne bila potrebna.

3. Uvažavati majčino životno doba. Djeca trebaju biti svjesna različitih životnih doba kroz koja im prolazi majka i prema njoj se ophoditi u skladu sa onim što određeno doba iziskuje.

4. Birati riječi. Treba paziti i birati riječi koje se upućuju majci, kako ne bi čula ništa što je uznemirava. Ku'an zabranjuje čak i “uh!“ Šta je, tek, sa daleko neprijatnijim i težim riječima?

5. Pred odlazak na putovanje nastoj da se, nakon što to učiniš sa drugima, na kraju oprostiš sa majkom. Neka ona bude posljednja koju ćeš vidjeti. Oprosti se sa njom licem u lice. Oraspoloži je i zadrži se kod nje što više možeš. Pokušaj da izlazak od nje bude definitivan polazak na putovanje. Tako ćeš, nadati se, imati koristi od njene dove koja će, ako Bog da, biti primljena. Ako putuješ iz nekog drugog mjesta, onda je barem nazovi prije putovanja.

6. Nakon povratka sa putovanja, trebaš prvo nju sresti i poselamiti, sjesti sa njom i uvjeriti je da si se sretno vratio. Nastoj da ranije sazna kada ćeš stići da je ne iznenadiš svojim ulaskom, jer joj i radosno iznenađenje može naškoditi. Nemoj ni pomišljati da susret sa njom ostaviš za kasnije ili da nije pogodno vrijeme da je posjetiš, ma koje doba bilo. Majka ne može biti rahat dok svojim očima ne vidi svoje dijete i dok joj se one ne obraduju njegovim dolaskom.

7. Za vrijeme putovanja, nastoj da joj se svakodnevno javiš, pa makar na trenutak. Koliko ćeš joj samo radosti donijeti i brige, tuge i straha odagnati!

8. Svakodnevno je posjeti ako stanujete u istom mjestu. Nemoj da te dunjalučke preokupacije zabave da to ne učiniš. To je minimum onoga što trebaš učiniti. Pobrini se da taj susret bude onakav kakav priliči njenoj ljubavi i položaju. Nemoj samo na brzinu doć i otići ili se poselamiti, pogledajući stalno u sat i meškoljeći se. Ona zaslužuje više!

9. Ako majka nije u istom mjestu, trebaš je svakodnevno nazvati. Ne dopusti da te bilo šta spriječi u tome!

10. Najbolje što možemo priuštiti majci jeste da budemo bliski sa onima koje ona voli i da ih i mi volimo. Njena djeca su njoj najdraža, zato budimo dobri prema njima. Pomažimo im da riješe svoje probleme i obave svoje poslove. Majku izuzetno raduje kada vidi da ono što je zasadila svojim odgojem počinje davati svoje divne plodove koji ujedinjuju njenu porodicu.

11. Poljubi joj čelo i ruku i pri susretu joj pokaži uvažavanje. To će je jako obradovati, a ne traži puno truda. Sjećam se kako mi je jedan prijatelj rekao: “Ljubio sam svoju majku u čelo i u ruku, pa i mene ljube moja djeca!“

12. Svojim riječima i postupcima nauči svoju djecu da znaju kakav položaj treba uživati majka. Budi im lijep uzor u tome. Neka vide kako je služiš, kako je uvažavaš i poštuješ. To je najbolja garancija da će se i ona tako odnositi prema tebi i prema njoj.
Nastaviće se…

Izvor: 150 načina dobročinstva prema majci
Autor: Sulejman Es-Suqayr
Za Akos.ba priredila: Medina Kanlić

Related posts

Kada je vrijeme za redizajn web stranice?

Preslica i menta odlični su kod prehlade

Tolerancija između pčelara i malinara

Leave a Comment