Naša dijaspora najbolji ambasadori BiH

Piše: Izet Kurtalić

Građani Bosne i Hercegvine koji žive u inozemstvu ili kako smo to posljednjih godina navikli govoriti – u dijaspori, najbolji su promotori i ambasadori svoje domovine Bosne i Hercegovine.
Zahvaljujući dobrom predstavljanju svoje kulture, tradicije, običaja i vjere brojni njihovi prijatelji žele posjetiti Bosnu i Hercegovinu, kako bi se uvjerili u njenu posebnost.
Spoj Istoka i Zapada na tako malom području ostavio je kulturnu, vjersku i nacionalnu različitost kakva se nigdje u svijetu može sresti.
Grupa građana Republike Turske, koja živi u Austriji, planira neradne dane u okviru ovogodišnjih uskršnjih praznika provesti u našoj zemlji.
Najljepše priče o ljepotama Sarajeva, Mostara, Jajca, Bihaća, Travnika, Banja Luke, Tuzle, Zvornika i drugih gradova čuli su upravo od ghrađana Bosne i hercegovine koji žive u Austriji.

Predviđeno je da putovanje traje tri dana, polazak je u petak 14. aprila, a povratak u ponedeljak 17. aprila 2017.

Jedan od organizatora putovanja je Osman Cetiner, koji je sa posebnim ushićenjem i radošću komentarisao put u Bosnu:
-Ideja da putujemo u Bosnu je odavno u našim mislima.
Prije svega istorijska povezanost i sličnost kultura pobudili su u nama tu želju, tako da danas tu posebnu vezu želimo približiti i pokazati našim ljudima, – kazao je Cetiner za portal podrinje.online.
Prema njegovim riječima, organizator putovanja je Turska zajednica Austrije (Türkische Föderation Österreich Avusturya Türk Federasyon), koja je zapravoe krovna organizacija svih turskih udruženja u ovoj zemlji.
Ova zajednica je i ranije organizovala slična putovanja u BiH, a njihovi planovi su da sa nastave sa takvom praksom i ubuduće, s obzirom da postoji veliko interesovanje Turaka za posjetu Bosni i Hercegovini.
-Prema do sada prijavljenom broju putnika, najmanje četiri autobusa krenut će iz Beča i Linza, a s obzirom da ima još vremena za prijave, očekujemo veći broj putnika i autobusa.
Planiramo obilazak Bihaća, Travnika, Sarajeva (Baščarsija i Tunel života), te Mostara sa Vrelom Bune i Počiteljom.
Sve smo to sami osmislili i organizovali preko jedne putničke agencije. S obzirom da mi dobro poznajemo BiH, nije nam to ni bio problem niti težak zadatak.
Ako ipak zatrebamo neku pomoć ili informaciju, imamo na raspolaganju naše bosanske prijatelje u Udruzenju Kontakt BiH-SBG, sa kojima imamo dobru saradnju, – kazao je Cetiner.
Jedan od putnika, koji je već dva puta boravio u Bosni i Hercegovini sa svojom porodicom, je Şakir Yay. On je fasciniran ljepotama Bosne i Hercegovine.
-Prilikom prvog putovanja u Bosnu posjetili smo Sarajevo i neke njegove znamenitosti. Zatim Mostar, tekiju na Vrelu Bune, Počitelj i još neke turističke atrakcije. Poslije sam putovao još jednom bez familije, sa kolegom, u njegov rodni grad Maglaj. I tada smo obilazili lijepa mjesta u okolini Maglaja, a bili smo i u Tuzli. Bosna se izuzetno dopada mojoj familiji i mi želimo ponovno tamo da idemo. Meni Bosne nikada nije dosta. To je divna zemlja prelijepe prirode i arhitekture, a sličnost sa Turskom je nevjerovatna. Kada sam u Bosni osjećam se kao kod kuće. Mi smo kao jedan narod, – rekao je Yay.
Da bi bolje upoznao Bosnu i Hercegovinu on je nabavio knjigu o našoj zemlji “Dođi, vidi, prčaj dalje”. Iz nje otkriva i saznaje o ostalim turističkiim atrakcijama i planira nove posjete Bosni i Hercegovini.
Ovaj primjer najbolje pokazuje kako građani Bosne i Hercegovine u dijaspori, kroz svoja druženja i prijateljstva mogu razviti i u drugima ljubav prema Bosni i Hercegovini.
Svi koji imaju želju da saznaju šta je to talo lijepo, neobično, pa čak možemo kazati i čarobno u turskom putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu mogu se još uvijek prijaviti za putovanje u Tursku zajednicu Austrije.
Za portal www.pravisavjeti.info pripremio: Muhamed Meša Pargan