Narodne nošnje Fahire Hasedžić krase vitrine muzeja u Velikoj Britaniji

Fahira Hasedžić, naša koreografkinja i kreaotrica sa engleskom adresom, već dvije decenije stvara folklorne sekcije i na kućnoj mašini izrađuje narodne nošnje u kojima nastupaju djeca iz tih grupa u ovoj zemlji.

Nakon 20 godina volonterskog rada, još vodi grupe “Bosanski biseri” iz Derbyja i “Mladost Bosne” iz Birminghama. Njene nošnje od početka milenija krase vitrine muzeja u Nottinghamu, a odnedavno i prostorije „Derby Museum and Art Gallery“.

– Zasluga za to ide na adresu bh. udruženja u Derbyju i folklorne sekcije “Bosanski biseri”, koja djeluje u sklopu asocijacije – kazala je Hasedžić.

Brojni nastupi ovih folklornih grupa doprinijeli su da je ona postala prepoznatljiva i po raznovrsnim koreografijama i prelijepim narodnim nošnjama.

– Tačka na “i” je došla kada su predstavnici muzeja iz Derbyja vidjeli našu postavku u prostorijama Bosanskog centra i od rukovodstva asocijacije zatražili da je prenesu u prostorije muzeja. U toj postavci nalaze se četiri narodne nošnje koje sam specijalno sašila za ovu stalnu postavku u prostorijama udruženja – objašnjava Fahira.

Izložba pod nazivom „Our Life, Our Transition“ u prostorijama muzeja u Derbyju svečano je otvorena krajem oktobra, a publici će biti dostupna do polovine januara, kada će ponovo biti vraćena u prostorije asocijacije.

Ova saradnja na kulturnom planu, između bh. asocijacije i „Derby Museum and Art Gallery“ je izvanredan primjer kako se kvalitetno integrirati, a ne asimilirati u britansko društvo, te kako na suptilan način njegovati tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine.

– Ova izložba nam je i najljepši poklon za dvije decenije vrijednog rada, a mi joj možemo poželjeti dobro zdravlje i hitre noge – za kraj je kazala Fahira.

 

Fahira Hasedžić za faktor.ba