Narode jesi li GLUP!? Nisi narode glup! Zato se ne pravi ni GLUH, ni SLIJEP

Narode jesi li glup !?

O narode!

Jesi li glup ?

Nisi narode glup, a nisi ni gluh, ni slijep. Mada brojni politički kandidati misle da jesi, jer kako ti se obraćaju računaju na to da nisi gluh, a ni slijep, nego očigledno glup.

Tamam kad sam pomislio da me u vezi s predizbornom kampanjom ne može više ništa iznenaditi izleti tako u medijima video ili izjava kandidata koju ni pas s maslom ne bi mogao pojesti. I kad pomislim da ne može gore od toga, pojavi se drugi, treći, peti, deseti sa svojim kreativnim uradkom da dokaže da može.

I kad shvatiš kako se budala ponosi onime čega se pametan stidi prvo se nasmiješ, a onda budeš ljut i na kraju tužan i razočaran činjenicom ko se sve kandidovao i na koji način doživljava svoju ulogu i na koji način prezentuje svoju kandidaturu građanima. Onda te strašno zaboli što vidiš da to nije izuzetak, ima toga puno, od onoga što ne samo da nije etično već i protuzakonito do onoga što je na nivou idiotizma i kičeraja i što vrijeđa obraz i inteligenciju poštenih građana BiH.

Tako npr. svima dobro poznati Milorad Dodik javno nudi penzionerima novac za glas te jeftino i bahato kupuje pažnju i ceri se u lice jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva i to sve uz podsmjeh i aplauz odobrenja stranačke oligarhije. Njegov stranački kolega spušta se poput Ramba niz žicu preko Drine i to uredno u košulji i kravati kako bi privukao pažnju na sebe i istakao svoju kandidaturu u video poruci uzvikujući stranačke parole. Ne znam da li bih plakao ili bih se smijao. S druge strane manje poznati kandidat novoformirane stranke PDA za skupštinu ZDO kantona na svom fb profilu ističe kako je u politiku ušao da krade ali da će i drugima dati. Kasnije se pravdao kako je bio sarkastičan kako bi privukao pažnju.

Video spot asocijacije mladih iste stranke, poput gore pomenutog spota, priča je za sebe. Nije tu kraj, ima toga još; načelnik Općine Breza svečano otvara urađen prvi sloj asfalta na putu. Al´nije on jedini, mnogi otvaraju 100, 200, 500 metara puta slikaju se i hvale onime čega se pametan stidi. Samouvjereni osmjeh i basnoslovni tekst u režiji režimskih medija treba da nas uvjeri u veličinu njihovog rezultata. Ko da su toranj u Dubaiju napravili! O djeljenju paketa, hediji i humanosti kandidata u ovom svetom predizbornom mjesecu ne treba ni govoriti.

Halo ba narode, jesi li ti glup? Jesu li ovo kandidati koji trebaju da upravljaju tvojom sudbinom i budućnošću tvoje djece. Egzibicionisti i cirkusanti koji ti se cere u lice i šprdaju na tvoj račun nesvjesni uloge koju treba da preuzmu, a izuzetno svjesni koristi koju žele da ostvare. Kupuju te sa 200 grama kafe, kilom šećera, paketom od 20, 30 ili 50 KM sadake.
NISI NARODE GLUP! Zato se ne pravi ni GLUH, ni SLIJEP. Znaš ti dobro šta su muda, a šta su bubrezi. Nego zadrži dostojanstvo i pokaži odvažnost, hrabrost i kažnjavaj svako ruganje na tvoj račun.

Kažnjavaj narode tako što nećeš glasati za ovakve i slične; kažnjavaj tako što ćeš javno osuditi, prijaviti pa i ako treba ismijati svaki ovakav čin, pa nek nauče i ovi, a i svi ostali da se tako s tobom ne smije postupati. Nek se stranke očiste od cirkusanata i egzibicionista koji ti se smiju u lice. Dug je to put, ali za početak kažnjavaj tako što ćeš čitati programe, postavljati pitanja, tražiti rješenja, interesovati se, tako što ćeš izaći i glasati informisan i tako što ćeš birati kandidate koji ozbiljno shvataju politiku i tvoje zahtjeve. A ako opet misliš da nemaš za koga, onda se kandiduj. Nije kravata, odijelo i lijepa slika na plakatu to što čini političara, nego njegovo znanje, biografija, reputacija, kredibilitet i volja. Zato traži neka je pokažu. Narode neka ti ne bude mrsko. Traži da te se pita. Nemoj slijegati ramenima praveći se slijep i gluh i dozvoliti da mrtvi odlučuju umjesto tebe.

MILENIJUMOVCI, x generacijo, ne budite lijeni i ne dozvolite da stari o vašoj sudbini odlučuju umjesto vas na osnovu manjka informacija. Smartphone u ruke i otvorite web stranicu svake stranke i čitajte svojim djedovima, bakama, nenama političke programe, biografije kandidata, provjeravajte informacije, kredibilitet i reputaciju kandidata. To što je neko dobar ne znači da je sposoban, to što je sposoban ne znači da ima čiste namjere. Zato oči širom otvorite i tražite valjane kandidate, al´cirkusante u startu otpišite. Danas imate internet i to je bar lako.

Ne gradi narode našu budućnost i demokratsko društvo izabrani lideri, nego je gradimo mi svojim odnosom prema sebi, njima i tom društvu. Zato narode ne budi GLUP i ne pravi se SLIJEP i GLUH.