Napravite sami najbolji balzam za usne

Stručnjaci se slažu da je pčelinji vosak najbolje sredstvo za zaštitu usana od oštrih zimskih uvjeta, ali i zacjeljivanje ispucane kože na ovom osjetljivom dijelu tijela. Poput vazelina, pčelinji vosak stvara zaštitni sloj koji štiti usne od hladnog zraka, te sprječava njegovo isušivanje.

Donosimo vam recept kako da napravite balzam od pčelinjeg voska.

Pčelinji vosak iz organskog uzgoja možete kupiti u prodavnicama zdrave prehrane. Manji komadić usitnite i pomiješajte s malo maslinovog ulja te ga ugrijte dok se potpuno ne rastopi.

Dodajte mu malo meda i tako svoj kućni pripravak obogatite s antibakterijskim sastojkom koji će dodatno nahraniti usne. Ukoliko želite, možete dodati i pola kašičice svog omiljenog ekstrakta za kolače.

Odaberite ukus vanile, badema, narandže ili bilo kojeg koji volite. Nabavite prirodni ekstrakt, jer vještački može da ima vrlo gorak i jak ukus koji vam neće biti prijatan kada ga nanesete na usne.

Umjesto ekstrakta, možete staviti malo esencijalnih ulja. Balzam na kraju prebacite u čistu kutijicu i njime namažite usne svaki put prije izlaska iz kuće.