Image default
Arhiva

Napokon, Wi Fi postaje Li Fi

Realno Wi Fi je posatao dio naših života i danas ne možemo zamisliti da nemamo Wi Fi, ali tu je moderna vezija koja se zove Light Fidelity (Li-Fi).

Novu tehnologiju predstavio je još 2011. godine profesor Harald Haas sa Sveučilišta u Edinburghu.

Običnoj LED žarulji dodao je odgovarajući čip i demonstrirao kako je na taj način moguće prenositi podatke, i to u zaista velikim količinama.

Ova tehnologija temeljena je na VCL (Visible Light Communication) i koristi spektar vidljive svjetlosti za prijenos podataka, dok Wi-Fi koristi radiovalove.

Godinu dana nakon predstavljanja Li-Fi tehnologije, profesor Haas je otvorio i tvrtku pod nazivom pureLiFi za koju su zainteresirani mnogi investitori, a samo prošli mjesec investirano je 9,2 milijuna dolara u ovaj projekt.

Estonska kompanija Velmenni je prošle godine putem Li-Fi tehnologije uspjela dobiti brzine od 224 gigabita u sekundi, dok su znanstvenici sa saudijskog Sveučilišta kralja Abdulaha uspjeli su u laboratorijskim uvjetima postići brzinu prijenosa od dvije milijarde bita u sekundi.

Inače, Li-Fi prenosi informacije treperenjem svjetlosti (nevidljive ljudskom oku), pa stoga na mjestima gdje će se koristiti LED lampice moraju stalno biti upaljene.

Zanimljivo, zar ne?

Related posts

Ovo je bio grad duhova, a onda su tu došli Bosanci…

SAVJETNICI

Uskoro vrhunac pomračenja u 22:21

SAVJETNICI

BiH farmeri: Složna braća proizvode juneće meso za pola Bosne

SAVJETNICI

Leave a Comment