Image default
Arhiva

Napokon, Wi Fi postaje Li Fi

Realno Wi Fi je posatao dio naših života i danas ne možemo zamisliti da nemamo Wi Fi, ali tu je moderna vezija koja se zove Light Fidelity (Li-Fi).

Novu tehnologiju predstavio je još 2011. godine profesor Harald Haas sa Sveučilišta u Edinburghu.

Običnoj LED žarulji dodao je odgovarajući čip i demonstrirao kako je na taj način moguće prenositi podatke, i to u zaista velikim količinama.

Ova tehnologija temeljena je na VCL (Visible Light Communication) i koristi spektar vidljive svjetlosti za prijenos podataka, dok Wi-Fi koristi radiovalove.

Godinu dana nakon predstavljanja Li-Fi tehnologije, profesor Haas je otvorio i tvrtku pod nazivom pureLiFi za koju su zainteresirani mnogi investitori, a samo prošli mjesec investirano je 9,2 milijuna dolara u ovaj projekt.

Estonska kompanija Velmenni je prošle godine putem Li-Fi tehnologije uspjela dobiti brzine od 224 gigabita u sekundi, dok su znanstvenici sa saudijskog Sveučilišta kralja Abdulaha uspjeli su u laboratorijskim uvjetima postići brzinu prijenosa od dvije milijarde bita u sekundi.

Inače, Li-Fi prenosi informacije treperenjem svjetlosti (nevidljive ljudskom oku), pa stoga na mjestima gdje će se koristiti LED lampice moraju stalno biti upaljene.

Zanimljivo, zar ne?

Related posts

Reprezentativci BiH se okupljaju u Belgiji: Dolazak Ibiševića izazvao oduševljenje saigrača

Stanje na cestama

Facebook je globalni problem: Kaju se šta su radili na stvaranju te društvene mreže

Leave a Comment