Image default
EkonomijaPC worldPosaoZanimljivo

Napokon možemo kupovati i prodavati na Amazonu u i BiH

Nakon 26 godina postojanja kompanija Amazon je uvrstila Bosnu i Hercegovinu na svoju listu čime je omogućena prodaja, ali i kupovina preko ove najveće prodavnice na svijetu.

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović je podijelila informaciju da je za preduzetnike u Bosni i Hercegovini omogućena prodaja na Amazonu. Naime, kompanija Amazon je prije dvije sedmice revidirala listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača i sada se na toj listi nalazi i naša zemlja.

U najvećoj online trgovini na svijetu sada se među 188 zemalja nalazi i Bosna i Hercegovina nakon što je Amazon dodao novih 85 zemalja.

BiH na Amazonovoj listi zemalja
BiH na Amazonovoj listi zemalja

Jedini način da prodavači iz BiH prodaju svoje proizvode na Amazonu bio je taj da osnuju preduzeće i u nekoj od zemalja iz koje je prodaja dozvoljena. To je svima stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu.

Omogućena i kupovina

Klix.ba je isprobao i otkrio da je Amazon učinio dostupnim konačno i kupovinu većine proizvoda kupcima iz BiH, jer je do sada bilo moguće kupovati samo određene proizvode poput knjiga i CD/DVD-ova, a od sada su dostupni i tehnika, igračke, odjeća, pa čak i hrana.

Naravno, dostava u BiH iz Amerike sa Amazon.com je dosta skuplja, nego iz Evrope sa npr. Amazon.de.

Amazon je američka kompanija sa sjedištem u Seattleu. Osnovao je Jeff Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. godine i jedna je od prvih velikih kompanija koja se bavi prodajom raznih proizvoda posredstvom interneta.

Osim u Sjedinjenim Američkim Državama, Amazon ima svoje web stranice i u Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu.

Godišnji prihod ove kompanije je oko 14,7 milijardi američkih dolara, a njen neto dobit je nešto manje od pola milijarde dolara.

KLIX

Related posts

Reakcije iz Njemačke: Za 17 dana stekli diplomu srednje

Slovenija spremna i da zatvori granice ukoliko se pojača rizik unosa virus korona

Kile padaju bez ekstremnih dijeta i gladovanja

Leave a Comment