Image default
Zdravlje

Nakon uzimanja sirupa zube treba temeljito oprati

Kada se dijete razboli liječnik mu propiše mirovanje, puno tečnosti, antibiotike, ako se radi o bakterijskoj infekciji, a ako su uobičajena gripa ili prehlada dobije kapi za nos da bi lakše disalo. 

Tu je, naravno, i sirup koji će smiriti kašalj ili pomoći djetetu prilikom iskašljavanja, zavisi šta mu je u tom trenutku potrebno. Zatim, dajete djetetu propisane lijekove. Pitanje je: kada mu ih dajete?

Onda kada je doktor rekao da ih dajete? To je u redu. Samo, obratite pažnju na sirupe. Uglavnom se daju tri puta dnevno, neki prije, neki poslije jela, neki nevezano za jelo.

O sirupima se ne razmišlja mnogo – to je lijek, dijete je popilo lijek, i to je to. Ipak, trebalo bi se sjetiti jedne činjenice: sirup sadrži mnogo šećera – više nego mnogi slatkiši, oni koje pokušavate da ne dajete svom djetetu u prevelikoj količini da se ne bi gojilo, da ne bi “pokvarilo ručak”, da ne bi kvarilo zubiće…

Pored toga, sirupi protiv kašlja često sadrže i kiseline (zato toliko šećera, da dijete ne bi odbilo kiselo), kalcija imaju veoma malo, fluorida nimalo. Pomažu grlu, u to nema sumnje, ali pri tom mogu prilično oštetiti zube – zbog kiseline koja može izazvati eroziju zubne gleđi te zbog šećera koji je idealna podloga za razmnožavanje bakterija.

Da li sve ovo znači da djeci (pa ni odraslima, kad smo kod toga) ne bi trebalo davati sirupe protiv kašlja, jer je od njih više štete nego korist? Srećom, ne; samo je neophodno izbjeći običaj da djeca uzmu sirup prije spavanja, nakon što su već oprala zube.

Ukoliko se poslije uzimanja sirupa zubi operu temeljno i tako uklone i šećer, i bakterije, i naslage koje bi mogle oštetiti gleđ, neće biti nikakvog načina da sirup dovede do oštećenja zuba.

Related posts

Ko nam plaća troškove liječenja u inostranstvu

Simptomi fibromialgije – kako prepoznati ovu bolest?

Biometeorološka prognoza

Leave a Comment