Image default
Arhiva

Najveći vjetropark u BiH

Pokrenute su određene pripremne radnje koje vode kraju pregovore i početku realizacije projekata, kazali su za Oslobođenje u DIV-u.

Kako su istakli izrađeni su glavni projekti i elaborat priključka na mrežu za tri vjetroelektrane Kupres 1 (48 MW), Pakline 1 (48 ME) i Pakline 2 (48 MW).

– Za VE Kupres 1, ishođena je energetska dozvola, a u toku je i postupak izdavanja građevinske dozvole. Očekuje se ishodovanje građevinske dozvole i prethodne saglasnosti za priključke na mrežu do kraja ove godine. Početak gradnje ovisi o završetku administrativnih postupaka, kao i o uspostavi modela ugovora o otkupu električne energije koji omogućuje projektno financiranje vjetroelektrana, kažu u DIV-u.

Prema njihovim riječima, njihovi planovi su, uz brodarski sektor kao blizak brodograditeljskom, usmjereni i u energetski sektor u kojem se kompanija iz grupacije Brodosplit-Holding d.o.o. planira pozicionirati kao proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora i više generacijskih postrojenja (električna, toplinska, rashladna energija) na zemni plin.

– Razvijamo i projekt ekološke tri-generacijske elektrane i energane na zemni plin u Splitu. Imamo razgranatu mrežu kontakata s međunarodnim tvrtkama, pa bi se naša ulaganja širila i izvan granica Republike Hrvatske, kažu u DIV-u, dodajući kako Brodosplit svakako planira zauzeti bitan segment tržišta u proizvodnji komponenti vjetroagregata.

– Trenutno smo u fazi auditiranja procesa proizvodnje i nas kao kompetitivnog proizvođača od strane renomiranih svjetskih proizvođača vjetroturbina, naglašavaju u ovoj kompaniji.

Related posts

Sanjanka Alma član žirija u Master Chef Slovenija

Nečija djeca rade ko robovi za tvoje kinder jaje

Radarska kontrola

Leave a Comment