Najljepši savjet kojeg možeš dobiti

Učite Kur'an svaki dan. Ne tražim od vas da učite džuz (20 stranica) dnevno. Ne očekujem toliko.

Jedna stranica Kur'ana na arapskom jeziku… Ne zanima me ako slabo čitate arapski. Ako se stidite svoga učenja, otiđite u sobu i zaključajte se, ali učite naglas. Ne tiho (u sebi) već naglas.
Ako ne znate arapski, onda prije nego što proučite stranicu obratite se Allahu i recite: ”Allahu moj, učim Tvoje riječi samo zbog Tebe, a Ti si jedini koji mi može ovo olakšati. Ti si jedini koji mi može olakšati da ga učim, memorišem, razumijem, volim i klanjam učeći ga.Ti si jedini koje to može uraditi i ja ovo radim zbog Tebe (zbog Tvog zadovoljstva), pa mi olakšaj!
Ovo treba biti vaše vrijeme za (pokornost) Allahu mimo namaza. Neće vam trebati više od 10 min.
Morate odvojiti to vrijeme (za učenje Kur'ana). Morate naći vremena u svom životu.
Kako se vaša ljubav prema Kur'anu povećava, neću morati da vas uvjeravam na predavanjima da odvojite 10 minuta, već ćete sami provoditi 20, 30, 40, 50 minuta, pa čak i čitav sat.
To vrijeme će vam se povećavati. Ali to se neće desiti samo po sebi. Ako ne steknete naviku, to se neće desiti. Nijedna od ovih stvari vam neće koristiti sve dok vam ne postanu navika.
Ako zaista želite imati (istinsku) vezu sa Kur'anom, onda počnite da ga (redovno) učite, pa čak iako ne razumijete. Ponavljam – pa čak iako ne razumijete.
(Neko će reći) Brate, ja ne razumijem arapski, ne dobijam ništa od toga…
Zapravo dobijaš, ali nisi svjestan toga što dobijaš.
Pokušavaš učiti Allahove riječi onako kako ih je objavio. Zar misliš da nema koristi u tome?
Apsolutno da ima.

Nouman Ali Khan