Image default
Arhiva

Najavljeno formiranje ženskog poduzetničkog akceleratora

U Bosanskoj Krupi u ponedjeljak održan prvi zvanični sastanak žena poduzetnica iz tri grada: Bosanskog Grahova, Cazina i Bosanske Krupe, a domaćin ovog inicijalnog sastanka, kao mogućnosti za suradnju, bila je uspješna poduzetnica Fatima Gerzić iz Bosanske Krupe.

Koja ,zajedno sa svojim suprugom Idrizom ,već dugo godina razvija široku paletu organskih,certificiranih proizvoda i uspješno se predstavlja na sajmovima i natjecanjima,pa je tako i stekla članstvo u Udrženju žena- poduzetnica Bosne i Hercegovine.
Prijedlog za sastanak u Bosanskoj Krupi je došao od žena okupljenih u udruženju „Žena građanki“koje djeluje i radi u Bosanskom Grahovu,koje su ,kao članice Udruženja žena poduzetnica BiH,izrazile želju,prateći rad žena u Bosanskoj Krupi, da ovaj sastanak bude i održan u Bosanskoj Krupi.
Sastanku su pored medija prisustvovale i predstavnice nadležnih Službi Općine Bosanska Krupa vezanih za sektor razvoja,poljoprivrede i turizma, Esma Hergić, Asima Skenderović i Azra Veladžić.


Prvi dan ove godine sa snježnim pahuljama i hladna sala u bosanskokrupskom hotelu, nisu spriječile da se svi pozvani odazovu ovom skupu i da se, uprkos hladnoći ,razvije zanimljiva,korisna rasprava koja je u osnovi imala razmijeniti mišljenja o stepenu razvijenosti,zastupljenosti ženskog poduzetništva.

Kako bi žene iz različitih gradova, kroz povezivanje, uspostavile suradnju i zajednički bile spremnije činiti značajnije korake u ovoj vrsti poduzetništva,te bile konkurentnije u spremanjuu i implementaciji zajedničkih projekata,za koja bi sredstva opet zajednički,povlačile ,kako iz budžetskih,tako i iz sredstava međunarodnih organizacija.

Također i kako bi postigli bolju i sigurniju cijenu svojih proizvoda, lakše dolazile do organizovanog tržišta i s krajnjim ciljem rentabilnije sopstvene proizvodnje i ostvarivanja veće dobiti.

Budućnost je u povezivanju poslovnih žena

Inače ,od maja mjeseca Udruženje žena poduzetnica koje djeluje u Sarajevu započelo je svoju kampanju uvezivanja žena poduzetnica, nastojeći animirati žene koje su započele svoj biznis, da se međusobno snaže i da direktno ne zavise samo od budžetskih sredstava svojih lokalnih zajednica i trgovaca na stihijskom bosanskohercegovačkom tržištu ,osobito u oblasti poljoprivrede.

Nejka Zubčević,sekretar Udruženja žena – poduzetnica BiH je ,naglašavajući želju za budućim partnerstvomizjavila:
„Od maja mjeseca organizujemo okrugle stolove i sastanke u cijeloj BiH na temu –Iskustva i prakse lokalnih zajednica u poticanju poduzetništva žena.

U maju smo počeli sa ovom aktivnošću, kao našim uvodom u našu tradicionalnu manifestaciju „Dani poduzetništva žena“,gdje smo željeli vidjeti sa kojim se to problemima susreću žene poduzetnice u manjim sredinama i ruralnim područjima,međutim, tada nismo bili u prilici uključiti žene iz Grahova i Bosanske Krupe,a onda su žene iz Bosanskog Grahova, koje se zaista teško snalaze u razvijanju svog poduzetništva u ekonomski nejakoj i slabo naseljenoj lokalnoj zajednici,ostavljenoj od svih,pokrenule preko nas inicijativu ,da se povežu sa ženama iz Bosanske Krupe.

Gerzić Fatima je tu uključila i zainteresirane poduzetnice iz Cazina.Tako smo mi iskoristile priliku, opet organizovali isti okrugli sto,sa istom temom,kako bi čuli probleme poslovnih žena i žena koje se žele početi baviti poslovnim biznisom,željeli smo znati koje to one teškoče imaju u svojim opštinama,naravno i kako pomoći tim ženama preko našeg Udruženja ,kroz neke projekte,savjete,mentorstvo i slično.“

Prijedlog je da se u narednom periodu, da puna podrška Ženskom poduzetničkom akceleratoru,koji bi imao funkciju, donekle sličnu nekadašnjim zadrugama,ali bi ostavljao puno više prostora,kreativnosti i inicijative ženama poduzetnicama iz loklanih sredina:

„To je veoma bitna stvar jer mi svakodnevno vidimo mnogo toga, jer djelujemo na nivou cijele Bosne i Hercegovine i svakodnevno dobijamo upite iz cijele Bosne i Hercegovine.

Mi možemo biti krovno udruženje,ali smatramo da u manjim zajednicama, kroz neki oblik zadruga ili još bolje kroz ženske poduzetničke centre da se više može pomoći tim poduzetnicama.

Jer mi smo u Sarajevu, to je daleko-ali kada bi to bilo na jednom mjestu kroz recimo Ženski poduzetnički akcelerator, kada bi uspjeli organizirati nešto tog tipa, to bi bilo idealno riješenje jer bi povezivalo poduzetnice do 4 okolne opštine i gdje bi poduzetnice ili one koje se žele početi tim baviti ,mogle doći brže do nekih početnih informacija:

Kako registrovati, šta registrovati, da li je njihova ideja dobra, gdje bi u neku ruku imale voditelja –mentora.

Naravno već formirane žene –poduzetnice koje imaju svoje firme bi im tu mogle biti pri prvoj ruci.

Svakako mi uspostavljamo kontakte sa lokalnom zajednicom.

Imamo sastanak sa gradonačelnikom Cazina, a koliko je sutra uputićemo zahtjev za sastanak sa općinskim načelnikom Općine Bosanska Krupa.

Što su evo danas pozdravile i prisutne predstavnice bosanskokrupskih poduzetnica i službenice Općine koje su danas prisustvovale ovom okruglom stolu.

Smatramo, da po onom što smo čuli, u Bosanskoj Krupi,obzirom na dosta pozitivnih primjera i napretka kako u podršci, tako i promociji rada žena i njihovih proizvoda, organizovanje sajmova i uređenost u samim službama ,činjenicu da veliki procenat onog što se proizvede bude i prodat.

Obzirom na jaku dijasporu koja je najbolji kupac uz domaće stanovništvo, te iskustva iz već realiziranih projekta ,u Bosanskoj Krupi ,smatramo da možemo sa mnogo osnova ući u aktivnosti oko osnivanja Centra ženskog poduzetništva u Bosanskoj Krupi.“

Razlike u uvjetima prevazići čvršćim povezivanjem

Fatima Gerzić, predsjednica Udruženja poduzetnica Bosanske Krupe, poduzetnica i članica Udruženja poslovnih žena u BiH, podijelila je ,poslije okriglog stola, svoje iskustvo, u svom poduzeću, sa svim poduzetnicama koje su u ponedjeljak bile u Bosanskoj Krupi.

Članice Udruženja građanki Bosanskog Grahova su bile iznenađene mnogo „lagodnijom“ poduzetničkom situacijom u Bosanskoj Krupi i Cazinu.

A poduzetnice iz ova dva grada, zaprepaštene odnosom i ostavljenošću od svih, žena iz Bosanskog Grahova u njihovoj, prečesto mukotrpnoj borbi da iz svoje proizvodnje izvuku novac tek za preživljavanje.

Zato su izrazile želju da pod krovom Udruženja poduzetnica Bosne i Hercegovine i najavljenim mogućim povezivanjem, sa svojim iskustvima, pomognu im ,kako u samom razvijanju njihove proizvodnje, tako i u plasmanu njihovih proizvoda.

A za koji kažu da su čisti ekološki poljoprivredni proizvodi, koje im lokalni nakupci i veliki otkupljivači ,poslije mnogo odugovlačenja, plaćaju kao najlošiju robu.
Svoja razmišljanja o ženskom poduzetništvu su na ovom skupu iznijele i Amela Hadžić iz Bosanske Krupe ,koja se sa mnogo dovitljivosti održava u poslu koji, kako je kazala ,ima i tržište i perspektivu,ali nedostaje baš značajnije ulaganje kako bi svoj rad mogla osavremeniti ,promovirati i zaposliti u svom obrtu i nove radnike.

Ispred poduzetnica općine Cazin se obratila i doktorica Mirsada Šahinović koja je istakla da je sve u našoj državi duboko povezano sa politikom, naglašavajući da politika i jeste glavni krivac što se više prostora, vremena i finansijskih sredstavva ne daje poduzetnim ženama i ženama koje žele samostalno zarađivati svoj prihod.

Također naglašavajući da su često žene i vrijednije, savjesnije i kreativnije u svom poslu, pa je tako pozdravila svaki razgovor i aktivnost koji ide u pravci razvijanju sposobnosti,osobito poduzetničke,zainteresiranih žena.
Slijedeći korak ,kako ovaj sastanak ne bi bio samo prilika na kojoj su žene poduzetnice iznijele brojne probleme i gotovo bezizlaznu situaciju u Bosanskom Grahovu, je razgovor sa općinskim načelnicima Nerminom Ogreševićem i Arminom Halitovićem.

Kako bi se već od 2018 kroz ova i slična udruženja, mogle provoditi zajedničke aktivnosti, zajedničko apliciranje na projekte i kako bi se sve žene, kroz taj proces osnažile i potrebnim znanjem, i naoružale krovnim tijelom koje bi ih poticalo na značajnije korake u oblasti ženskog poduzetništva.

Koje na ovim prostorima, zahvaljući blagodatima prirode, marljivosti i sposobnostima ženske populacije, koje su gotovo u pravilu bez stalnog zaposlenja , imaju velike mogućnosti.
Najavljeno je da će uskoro, kao nova aktivnost Udruženja poduzetnica Bosne i Hercegovine, biti ozvaničenje početka rada zvaničnog portala koji će isključivo biti namijenjen ženama – poduzetnicama.

Dževada Štancl

Related posts

Zašto roditelji čuvaju dječije zube KAO OČI U GLAVI? Kad čujete razlog, kajaćete se što i vi niste

SAVJETNICI

Na Sarajevskoj berzi današnji promet 558.244,32 KM

SAVJETNICI

Posipanje ulica sa soli štetnije je nego što smo mislili

SAVJETNICI

Leave a Comment