Image default
Arhiva

Na koji način osobe s invaliditetom polažu vozački ispit u BiH

Mali broj autoškola pruža tu mogućnost

Osobe s invaliditetom nailaze na velike poteškoće prilikom polaganja vozačkog ispita, a u Bosni i Hercegovini postoji samo jedna autoškola koja im pruža ovu mogućnost i to u Sarajevu.

Automobili za osobe s invaliditetom koje žele polagati vozački ispit moraju imati prilagođene gornje ili donje komande, a Sarajlija Nermin Kožo jedan je od prvih koji je polagao vozački ispit u ovakvom automobilu.
Prema njegovim riječima, u vrijeme kada je htio polagati vozački ispit nijedna autoškola nije imala vozilo s gornjim komandama.

auto škola

U oglasima je vidio da autoškola “Selma” iz Sarajeva nudi ovu mogućnost, ali s obzirom na to da je bilo malo zainteresiranih, nijedno vozilo nije bilo osposobljeno za polaganje.

 

Kožo ističe da je nakon njegove prijave vlasnik autoškole kupio automobil kojem je prilagodio komande za vožnju i polaganje.

Ova autoškola i danas jedina pruža mogućnost polaganja vozačkog ispita za osobe s invaliditetom na području cijele BiH, ali ističu kako i dalje ima malo zainteresiranih osoba.

Polaganje vozačkog ispita za osobe s invaliditetom nije regulirano zakonom


Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za Klix.ba ističu da polaganje vozačkog ispita za osobe s invaliditetom nije posebno regulirano zakonom niti podzakonskim aktima iz ove oblasti.

“U Pravilniku o načinu i uvjetima organiziranja ispita za vozača motornih vozila spominju se osobe s invaliditetom, odnosno vozilo na kojem mogu polagati, pa je tako propisano da osobe s invaliditetom mogu polagati vozački ispit na vlastitom ili unajmljenom vozilu koje je specijalno prilagođeno njihovim tjelesnim nedostacima, uz uslov da za vrijeme polaganja koriste potrebna pomagala kao što su: naočale, proteze i slično.

Vozilo također, treba biti opremljeno automatskim mjenjačem, a kada j riječ o pravilima polaganja ispita, ona su jednaka za sve kandidate tako da se i osobe s invaliditetom jednako tretiraju i polažu vozački ispit pod jednakim uslovima”, navode iz resornog ministarstva.

S obzirom na to da je u BiH registrirana samo jedna autoškola koja ima vozilo namjenjeno za invalidne osobe, a koja se nalazi u Sarajevu, kandidati za vozača se prijavljuju iz drugih kantona, ali i Republike Srpske.

Iz Ministarstva napominju da se prolaznost kandidata za vozača motornih vozila, kao osoba s invaliditetom, ne izdvaja u odnosu na ostale kandidate, uz napomenu da je veoma mali broj takvih osoba koje su polagale vozački ispit – dva-tri kandidata godišnje.

Autoškolama u RS-u nije isplativo imati vozila za osobe s invaliditetom
Iz Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske nam je objašnjeno da propisi koji se odnose na oblast osposobljavanja i polaganja vozačkih ispita na nivou BiH dozvoljavaju osobama s invaliditetom da za potrebe osposobljavanja i polaganja vozačkih ispita koriste vlastiti ili unajmljeni automobil koji ne mora biti u upotrebi u autoškoli, pod uslovom da je opremljen odgovarajućim pomagalima, odnosno da koriste vozilo s automatskim mjenjačem ili da vozilo bude specijalno prilagođeno određenim fizičkim nedostacima evidentiranim u ljekarskom uvjerenju.

“Imajući u vidu da u RS-u nema evidentiranih autoškola koje nude usluge obuke na specijaliziranim vozilima za obuku osoba s invaliditetom, za autoškole koje posluju na tržišnim principima nije bilo isplativo opremati vozila koja bi bila specijalizirana za obuku.

Ispiti se u praksi provode na vozilima koja su u vlasništvu osoba s invaliditetom ili koja ove osobe unajmljuju od pravnih ili fizičkih osoba ili ukoliko je to moguće autoškola vrši prilagođavanje vozila”, navode za naš portal iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Dodaju također kako je na ovakav način u periodu od 2012. godine olakšan pristup obuci i polaganju vozačkih ispita za osobe s invaliditetom te da se ispiti provode u realnim uslovima i mogući su u svim ispitnim mjestima u RS-u.

U ovom trenutku jedna osoba s invaliditetom je završila obuku i ove sedmice joj je omogućeno polaganje vozačkog ispita na vozilu koje nije u vlasništvu autoškole, a prilagođeno je fizičkim nedostacima osoba evidentiranim u ljekarskom uvjerenju.

klix.ba

Related posts

Kako sam prestao pušiti

Povećaj proizvodnju bez “prevelike” upotrebe mineralnih gnojiva

Seoska izletišta inicirala djeca, odrasli nastavili

Leave a Comment