Image default
Agro kutakArhiva

Mušmula – poslednja voćka u sezoni

Tegla džema od mušmula trenutno je jedan od najtraženijih proizvoda od zimnice.

Bez dodatka šećera, zdrava namirnica našla je svoje potrošače zbog ukusa, ali i svoje hranljivosti.
Džem od mušmula - © Foto: Biljana Nenković

Mušmula je zahvalna za preradu jer od jednog kilograma voća može da se napravi oko 600 grama džema. Kad ga kuhate u kazanima, prije podsjeća na čokoladu nego na voćnu poslasticu. Ne dodajite šećer, već samo limun da može da se održi“ i dobit ćete super prirodni proizvod koji je veoma zdrav.

Branje i sakupljanje mušmula - © Foto: Biljana NenkovićZasad mušmula koja se ranije gajila samo u dvorištima za sopstvene potrebe seoskih domaćinstava, nije zahtjevan za održavanje. Nije potreban hemijski tretman jer je otporna na mnoge bolesti. Jedino je napada ervinija.
Đorđe Lazarević - © Foto: Biljana Nenković

Mušmula je voće koje se posljednje bere u sezoni. Prednost je u gajenju i dugovečnosti zasada, te se na taj način može prenijeti na sljedeću generaciju koja može da računa na siguran profit, bilo da prodaje konzumnu mušmulu ili prerađenu.

Mušmula je bila poznata još pre 2.000 godina, a najpopularnija je bila u srednjem vjeku. Prvi ju je opisao grčki botaničar Teofrastus. Botaničari se svrstavaju u rod između kruške i gloga. U Evropi se gaji milenijumima, posebno u Francuskoj.

Nutricionisti kažu da plod mušmule ima najviše kalijuma, zatim sumpora, kalcijuma, vitamina B grupe, kao i hroma, titana i vanadijuma u tragovima. U narodnoj medicini se smatra da mušmule poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, a dobre su i za krvnu sliku.
Mušmule u gajbici - © Foto: Biljana Nenković

Za kraj smo za vas izdvojili jedan proveren recept za džem od mušmula.

Od sastojaka biće vam potrebno:

  • 3kg mušmula,
  • 1/2kg šećera,
  • 3dl vode i
  • kašika ruma.

Priprema:
 mušmule je potrebno oprati i oljuštiti, staviti u dublju posudu, dodati šećer i vodu, a zatiim staviti da se kuvaju. Kada voda proključa, smanjite temperaturu na 1/3 i kuvajte 20-30 minuta. Za kraj dodati rum i ispasirati masu. Vruć džem sipati u vruće tegle, koje ćete zatvoriti i po potrebi otvarati i pojesti 🙂

Related posts

Primjena limuna u domaćinstvu

ŠTA SE KRIJE U SVAKOJ SMOKVI, KOJA JE SPOMINUTA U KUR’ANU

U kojim zemljama važe bh. vozačke dozvole

Leave a Comment