Image default
Arhiva

MUŠKARCI ZAISTA TEŽE PODNOSE BOLEST OD ŽENA

Muškarci koji teže od žena podnose prehladu, virozu i temperaturu od 37,2 odavno su predmet ismijavanja i šala, no ako je suditi prema istraživanju njemačkih stručnjaka, uistinu je tako.
Dr. Beatrix Grubeck-Loebenstein, imunologinja na Sveučilištu u Innsbrucku, bavi se istraživanjem razlika u imunom sistemu među spolovima.

Rezultati njezinih studija bez sumnje su melem za dušu muškaraca koje žene ne uzimaju ozbiljno kada je posrijedi patnja kroz koju prolaze tokom prehlade ili viroze. “Pojednostavljeno rečeno, zbog razlika u imunosnoj reakciji na bolest muškarci se češće razbolijevaju od žena”, kazala je dr. Grubeck-Loebenstein.

Objasnila je da se protiv patogenih mikroorganizama koji napadnu organizam bore stanice specifične imunosti i stanice nespecifične imunosti. Nespecifične stanice su učinkovite isključivo u borbi protiv određenih patogenih mikroorganizama poput virusa gripe i u tom slučaju organizmu omogućuju da se sam brani protiv cijelog niza virusa, bakterija i parazita.

No, relativno je malen broj svake vrste specifičnih stanica. Da bi se uništio patogeni mikroorganizam specifične se imune stanice moraju multiplicirati milion puta. Ovdje dolaze do izražaja razlike u imunosnoj reakciji između spolova: dok ženski hormon estrogen pomaže pri umnožavanju specifičnih imunosnih stanica, učinak muškoga hormona testosterona je suprotan.

I ranija su istraživanja pokazala da estrogen ima snažna antiviralna svojstva protiv HIV-a, ebole i virusa hepatitisa.

“Dakle, estrogen stimuliše imuni sistem, a testosteron ga suzbija i potiskuje”, potvrđuje i dr. Marcus Altfeld, voditelj Odjela za imunološka istraživanja na hamburškom Institutu Heinrich Pette, gdje istražuje biologiju humanih patogenih virusa.

“Ženski imuni sistem reaguje mnogo brže i agresivnije na patogene mikroorganizme od muškoga”, objasnio je.

Istaknuo je i da je, što je razina muškog testosterona viša, imuni sistem muškaraca slabiji.

“U Kameno doba naši su preci živjeli u pećinama i bili izloženi raznim opasnostima. Svrha ženskoga imunog sistema tada je, kao i danas, bila jednaka – zaštititi nerođeno dijete i/ili novorođenče, zbog čega je ženin imuni sistem morao biti iznimno snažan”, kaže dr. Altfeld.

No, dodaje da testosteron nije jedini razlog zbog kojega muškarci virusne prehlade ili gripu podnose teže, jer tu i ostali faktori. “Muškarci se češće nezdravije hrane, općenito su manje disciplinovani kad su posrijedi bolesti, a posebno su nedisciplinovani kad je posrijedi cijepljenje”

Related posts

Kafa, kahva ili kava: Izgovor za razgovor

SAVJETNICI

Doviđenja luzeri, odoh ja u Njemačku

SAVJETNICI

Na današnji dan

SAVJETNICI

Leave a Comment