Muhammed Ali

Na današnji dan prije 75 godina rođen je najbolji bokser svih vremena u teškoj kategoriji Muhammed Ali. Velikan kojem se klanjao cijeli svijet preminuo je 3. juna prošle godine nakon što se 32 godine borio protiv Parkinsonove bolesti.


Ali i Izetbegović susreli su se 1994. godine

Ali je tri puta bio prvak svijeta u teškoj kategoriji, a sa 17 godina osvajio je nagradu “Zlatna rukavica” što je ponovio i naredne godine u Chicagu, 1960. godine.

Sa 22 godine Cassius Clay (rođen pod ovim imenom) odlučuje preći na islam i uzima novo ime i prezime – Muhammed Ali. Nakon što je pristupio “Islamskoj zajednici” (28. februara) čekao je šest mjeseci da to objavi javnosti.

Na ludi kamen je stao 4. juna 1964. godine i oženio se sa Sonji. Taj brak je potrajao nešto manje od dvije godine, a novi brak je sklopio sa Belindom 17. augusta 1967. godine, iste godine kada mu je bokserska komisija New Yorka oduzela dozvolu zbog odbijanja da stupi u vojsku, odnosno da ide u Vijetnam.

Prvu titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji osvojio je 1964. godine pobijedivši Listona, a potvrdio je 1967. godine nakon što je pobijedio Ernie Terrela koji je bio vlasnik WBA pojasa koji je Aliju bio oduzet ranije u toj godini.

Treću titulu svjetskog prvaka u boksu u teškoj kategoriji osvojio je 1974. godine i tako je potvrdio nadimak “Najveći”. U jednom od najlegendarnijih mečeva u historiji boksa Muhammed Ali je u Kinšasi u Kongu pobijedio Georga Foremana nanijevši mu prvi poraz u karijeri.

Njegov najveći protivnik je uvijek bio, ipak, Joe Fraizer. Kada su se sastali treći put, taj meč je nazvan borbom stoljeća. Događaj je nazvan “The thrilla in Manilla“, a režiser najvećeg bokserskog meča svih vremena je bio Don King.

Nakon kraja profesionalne karijere Muhammed Ali je obolio od Parkinsonove bolesti. Čovjek koji je plesao kao leptir dok je svojim rukama ubadao kao pčela već dugo nije mogao držati ruke mirno ni u jednom trenutku. To je tužna sudbina najboljeg boksera kojeg je ovaj svijet ikada vidio. U potvrdu tome ide i činjenica da je Muhammed Ali proglašen najboljim sportistom svih vremena!

Muhammed Ali je 1994. godine postao počasni predsjednik Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine, nakon što se u zgradi bh. misije u Ujedinjenim nacija sreo s tadašnjim predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem.