Muče li vas bolovi u leđima?

Ako ignorirate bolove u leđima nadajući se da će nestati sami od sebe, zapravo može doći do trajnih oštećenja.

Ako svoj dan provodite zgrčeni pred računalom, spuštenih ramena dok ručate za radnim stolom, vjerojatno vam bolovi u leđima nisu nepoznanica. Prema Američkoj udruzi za kiropraktiku, 80 posto stanovništva doživjet će bolove u leđima u jednom trenutku svog života, pri čemu žene imaju veću vjerojatnost da dožive bolove u donjem dijelu leđa od muškaraca, piše portal Women's Health.
Osim što imaju veću vjerojatnost da dožive bolove u leđima, za žene je također vjerojatnije da će ignorirati bolove mnogo češće nego muškarci – razlog se krije u tome što žene imaju tendenciju staviti svoje zdravstvene potrebe na dno popisa obveza, navodi dr. Charla Fischer, ortopedska kirurginja u NYO Langone's Spine Center.

Međutim, stav o blaženom neznanju ne bi se trebao primjenjivati kad je riječ o bolovima u leđima. Ako ignorirate bolove nadajući se da će otići, zapravo može doći do trajnih oštećenja. Iako dr. Fischer potiče sve da posjete liječnika ako bolovi u leđima traju dulje od šest tjedana, postoji pet specifičnih znakova koji ukazuju da je vrijeme za posjet liječniku upravo sada.

Bolovi u leđima i bolovi u nogama

Ako osjećate bol koja se proteže od donjeg dijela leđa ili stražnjice preko noge pa sve do stopala, to bi mogao biti znak da se radi o iritaciji živčanog korijena, navodi dr. Fischer. Iako postoji šansa da se može samostalno povući, iritacija korijena živaca može dovesti do ukočenosti i obamrlosti, slabosti mišića i konstantne boli. Gotovo 90 posto pacijenata koji dolaze s tim simptomima ne treba operaciju, ali postoje mnogi neinvazivni postupci – uključujući masaže, fizikalnu terapiju za povećanje snage, vježbe istezanja i primjenu topline – koji mogu smanjiti simptome.

Bolovi u leđima i šepanje
Ako uz bolove u leđima osjećate slabost nogu ili šepate, trebali biste odmah posjetiti liječnika kako biste isključili oštećenje živaca. Ako zanemarite ove simptome, slabost mišića može postati trajna, dok će vas posjet liječniku poštedjeti šepanja i problema s kralježnicom do kraja života.

 

Bolovi u leđima i problemi s ravnotežom

Kod žena se s godinama razvija sve veći rizik od pojave fraktura povezanih s osteoporozom. Dr. Fischer savjetuje da, ako osjećate bolove u leđima i poteškoće s održavanjem ravnoteže, dogovorite satove vježbanja s fizikalnim terapeutom. Time ćete povećati snagu i izdržljivost tijela, ali i naučiti kako pasti za minimaliziranje štete i mogućih ozljeda.

Bolovi u leđima i problemi s probavom ili mokrenjem

Još jedna kombinacija simptoma koje apsolutno ne treba zanemariti je inkontinencija stolice ili mokraće te utrnulost prepona. Ovaj akutni napad simptoma mogao bi biti znak sindroma cauda equina, rijetkog stanja koje se manifestira kao pritisak na živce na dnu leđne moždine povezane s organima zdjelice. Moglo bi biti dovoljno ozbiljno da zahtijeva hitnu operaciju – naime, istraživanja pokazuju kako se šanse za potpuni oporavak smanjuju nakon 48 sati, navodi dr. Fischer.

Bolovi u leđima i reakcija cijelog tijela

U nekim slučajevima, dr. Fischer upozorava kako tijelo pacijenta počinje reagirati na bol u obliku groznice, zimice i noćnih znojenja. To su znakovi da cijelo tijelo prolazi kroz reakciju na nešto drugo, tako da biste trebali provjeriti što se krije u pozadini. Iako je rak najčešće najmanje vjerojatno rješenje kod pacijenata s bolovima u leđima, ovakvi bi simptomi mogli upućivati na rak ili druge infekcije u organizmu, zbog čega ne biste trebali odgađati posjet liječniku.