Image default
Arhiva

Mraz i vrijeme bez snijega će negativno utjecati na usjeve

Veoma hladno vrijeme sa temperaturama ispod nule koje posljednjih nekoliko dana vlada u našoj zemlji moglo bi ostaviti značajne štete na brojnim poljoprivrednim usjevima, ističu poljoprivrednici.

Niske decembarske i januarske temperature i zima sa snijegom pozitivno djeluju na jesenju sjetvu, budući da sniježni prekrivač služi kao toplotni izolator, a kulture bivaju jačim i spremnijim za razvoj.

Međutim, ove zime snijega nema, a posljednjih 10-tak dana temperature su se spustile debelo ispod nule, što stvara kontraefekat.

“Ukoliko se nastavi sa ovako hladnim vremenom sigurno je da će biti šteta u svim usjevima. Kamo sreće da je bilo snijega, jer bi on svojim pokrivačem zadržao određenu temperaturu koja odgovara usjevima u ovom periodu godine”, kaže za Klix.ba Husein Selimović, predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK.

On ističe da se mraz ovih dana zadržava na poljoprivrednim usjevima i površini zemlje tokom cijelog dana, što ne samo da narušava normalan razvoj poljoprivrednih kultura, već uzrokuje i njihovo stradanje.

Prosječna temperatura zraka ovih dana u općinama u Unsko-sanskom kantonu bila je oko pet stepeni ispod nule, dok su se navečer i ujutro temperature spuštale i ispod tog nivoa. Slično je i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavili su blagi porast temperatura zraka u narednom periodu, pa se poljoprivrednici nadaju da će mraz napokon nestati sa njihovih jesenjih usjeva, a biljke nastaviti normalno razvijati.

Related posts

Značaj tretiranja voća i “plavog prskanja”

Malina i problem herbicida u poljoprivredi

Mogao je biti novi TITO, ali nije znao kako

Leave a Comment