Image default
Arhiva

Može li se namaz klanjati u toku vožnje

Pitanje
Može li se namaz klanjati u toku vožnje (auto,bus…u pokretu) i šta u tom slučaju sa pravcem prema kibli, koja je vrijednost naklanjanog propuštenog namaza?

Odgovor
Ukoliko osoba putuje u prevoznom sredstvu i nije u mogućnosti zaustaviti vozilo radi klanjanja namaza, a namasko vrijeme je na izmaku, obavit će namaz onako kako je moguće, najčešće u sjedećem položaju ako se radi o automobilu, autobusu i sl.

Tako treba postupiti samo kada drugačije nije moguće, ili kada je moguće ali uz veliku teškoću.

Procijenit će pravac kible, okrenut se u tom pravcu, zanijetiti i klanjati namaz bez obzira kako se vozilo okretalo tokom vožnje.

Obaveza naklanjavanja namaza koji se propusti klanjati na vrijeme ako se zaboravi ili prespava potvrđena je hadisom, a u slučaju namjernog propuštanja na osnovu analogije, odnosno razloga utoliko prije.

Naklanjavanjem propuštenog namaza izvršava se obaveza nadoknade propuštenog. Sigurno je da naklanjavanje nema onu vrijednost koju ima namaz obavljen u njegovom vremenu, ali u svakom slučaju radi se o obavezi nadoknade propuštene obaveze, poput napaštanja posta i ostalih naknadno izvršenih obaveza.

Naknadno izvršena propuštena obaveza je dobro djelo, a, kako kaže Kur'an, dobra djela brišu ona loša: „Dobra djela zaista poništavaju hrđava.” (Hud, 114)

Related posts

Priča Bosanca o poslu u Njemačkoj: Već prvi dan sam zakasnio

SAVJETNICI

Ovo su mjesta gdje vreba zaraza u vašem domu!

SAVJETNICI

Sponzorirano: Usluge iskopa bagerom

SAVJETNICI

Leave a Comment