Image default
Arhiva

„Mozak“ iz Omarske definitivno je napustio Klopa!

Željko Buvač otišao iz Liverpula

 Godinama je Željko Buvač bio poznat kao „desna ruka“ Jirgena Klopa (Jurgen Klopp), menadžera Liverpula i bivšeg trenera Borusije iz Dortmunda, ali je tome došao kraj.

Poznato je da njemački stručnjak za svoj uspjeh mnogo toga duguje treneru rođenom u Bosni i Hercegovini.

– Od Željka Buvača sam toliko toga naučio o fudbalu i još učim – rekao je jednom prilikom Klop o svom dugogodišnjem pomoćniku, kojem može zahvaliti na velikoj pomoći u izgradnji trenerske karijere tokom koje je postao jedan od najboljih stručnjaka Evrope.

Međutim, upravo pred meč koji je možda trebao postati i kruna ove saradnje, revanš polufinala Lige prvaka protiv Rome, okončana je plodna saradnja Buvača i Klopa.

https://www.youtube.com/watch?v=ZGPswT-QVMc

Engleski mediji javljaju da su se menadžer Liverpula i njegov prvi pomoćnik žestoko posvađali, zbog čega je Buvač ekspresno napustio Efild. Uoči meča protiv Rome potres u svlačionici je posljednje što je trebalo Liverpulovim igračima, jer kad tim napusti čovjek za kojeg kažu da je zapravo tvorac njihovog prepoznatljivog stila igre, posljedice bi mogle biti nesagledive.

U posljednje vrijeme Buvač i Klop su se razišli u razmišljanjima te je, prema medijima s Otoka, Klop udaljio Buvača od ekipe. Ranije je Buvač bio čovjek od povjerenja menadžera Liverpula i samo je njegove savjete Klop uvažavao. Ipak, procurilo je da je Buvač prestao dolaziti na sastanke na kojima se dogovara taktika, a nije bio uključen ni u izbor ekipe. Izgubio je i nekad važnu ulogu na treninzima.

https://www.youtube.com/watch?v=D_2_wLnzUL4

Dok je Jirgen Klop postao poznat po svom presingu i kontrama koje je doveo do savršenstva u Borusiji, a sada to prakticira i u Liverpulu, za mnoge je upravo Željko Buvač čovjek koji stoji iza te taktičke genijalnosti. Nijemci su mu odavno dali nadimak „Mozak“, a igrači ga izuzetno cijene.

S Klopom je igrao u Majncu, a vodio ih je pokojni hrvatski stručnjak Josip Kuže, od kojeg su obojica učila o trenerskom poslu. Kad je Klop preuzeo klupu Majnca 2001. godine, prvi čovjek kojeg je pozvao u svoj stručni štab bio je njegov veliki prijatelj Željko Buvač.

Nakon toga zajedno su otišli u Dortmund, napravili velike stvari s „Milionerima“, zatim prešli u Liverpul i stigli nadomak finala Lige prvaka.

https://www.youtube.com/watch?v=Qudm-P6xuQA

Uspješna saradnja tu prestaje. Buvač i Klop idu svaki svojim putem nakon 17 godina zajedničke karijere u kojoj su svijetu predstavili svoju viziju fudbala.

Još nije poznato ko će umjesto njega doći na mjesto prvog pomoćnika njemačkog trenera.

Igrao za Borac i Rudar

https://www.youtube.com/watch?v=02fOy5X4RH4

Buvač je rođen 1961. godine u Omarskoj kod Banje Luke.

U karijeri je nastupao za Rudar iz Prijedora, Borac, Erfrut, Majnc i Nojkrihen.

Kao Klopov pomoćnik radio je u Majncu, Borusiji i Liverpulu.

Related posts

Što je ketogena dijeta (ketoza)?

SAVJETNICI

Ekstremno: Ljudi moji šta je ovo? (VIDEO)

SAVJETNICI

Švicarska ulaže 74 miliona franaka i zapošljava 4000 u BiH

SAVJETNICI

Leave a Comment