Image default
Arhiva

Moj život u Sarajevu: Prelazak na islam Mariam Felisiti iz Gane

Nisam mogla vjerovati da postoji nešto tako prelijepo!

Nisam mogla vjerovati ali sam bila duboko ganuta u duši do te mjere da nisam više mogla trezveno razmišljati. Samo sam mogla misliti na Allahova imena!

IML TV na inicijativu gospođe Azre Velagić – Macić, predsjednice humanitarnog udruženja “HEDIJA” Sarajevo, za koju možemo reći samo velike pohvale, za njen trud i rad za sve građane, ne samo Sarajeva nego i drugih gradova u Bosni i Hercegovini, jer “HEDIJA” ima svoja isturena humanitarna odjeljenja i u Zenici i Zavidovićima te i nekim drugim gradovima naše BiH.

Mariam Felisiti iz Gane

Ponekad imamo suradnju pa nas je Azra jedan dan nazvala i rekla da za nas ima jednu posebnu i jako zanimljivu priču koju bi trebali ekranizirati, tj. snimiti reportažu, a bilo je to evo sad će i godina dana kada smo se prvi put čuli po pitanju djevojke Mariam iz Gane.

Šta je zanimljivo i nesvakidašnje u slučaju Mariam doznat ćete ako pročitate ovaj tekst i pogledeta šesnaesto minutni interview sa Mariam iz Gane koji su za vas uradili Adisa Softić, Indira Sinanović, Bilal Isaković i naravno naša draga Azra.

Dok sam bila kršćanka, zvala sam se Felisiti. Rođena sam u kršćanskoj kući gdje sam i odgajana od strane sveštenika. Nekada sam čak i pjevala u crkvenom horu (Pentekostalna crkva) a ponekada sam čak i pisala vlastite pjesme. Muslimani mi se nikada nisu sviđali niti sam ikada pomislila da bih mogla postati muslimanka, a sve zbog mojih pogrešnih shvatanja s kojima sam odrastala. Na moju žalost većina muslimana koje sam poznavala u mome okruženju su miješali islam sa crnom magijom te su tako doprinosili ružnim događajima u našem okruženju. Oni su tako predstavljali samo zlo! Niko nije želio pripadati jednoj takvoj vjeri zla koja nam je bila prikazana kao takva od strane muslimana!

I pored moje mržnje koju sam gajila prema islamu, dopadao mi se način na koji su se muslimanke odjevale jer sam i sama preferirala takav stil odjevanja. Iako sam bila vezana za kršćanstvo, imala sam svoje sumnje u pogledu nekih njihovih radnji koje su se odvijale u crkvi.

U duši mi je jako smetala čak i sama pomisao na to.

Sve dok jednog dana nisam odlučila da počnem s istraživanjem islama, ali nisam imala namjeru da prihvatim islam.

Naišla sam na knjigu “Zašto su prihvatili islam?” koja je govorila o mnogim ljudima koji su se povratili islamu, a koja je bila ispunjena ljubavlju prema islamu. Ti ljudi su bili jako sretni što su postali muslimani. Bila sam sretna za njih ali nisam se dalje zainteresirala za islam sve dok mi pod ruke nije došla knjiga “99 lijepih Allahovih imena”

Nisam mogla vjerovati da postoji nešto tako prelijepo! Nisam mogla vjerovati ali sam bila duboko ganuta u duši do te mjere da nisam više mogla trezveno razmišljati. Samo sam mogla misliti na Allahova imena!

Jako mnogo sam se trudila da samu sebe spriječim prihvtanja svih činjenica koje sam otkrila o islamu, međutim, Allah je Onaj u čijoj ruci su naša srca, i kada On poželi da te uputi, niko ga pri tome ne može spriječiti, pa čak niti mi sami!

Nakon nekoliko mjeseci istraživanja, konačno sam se odlučila prihvatiti islam, što je predstavljalo ogroman udarac za moju kršćansku porodicu.

S mojom porodicom sam prošla razne torture. Oni su se neprestano trudili da me spriječe u tome, ali me moja goruća ljubav prema Allahu vodila tako da sam prevazišla sve nevolje i brige kroz koje sam prolazila.

Šehadet sam konačno izgovorila na ramazanski Bajram, 2010. godine, kada sam imala 15 godina. Moj otac me se odrekao a ja sam napustila svoj dom i postala sam izbjeglica koja traži sklonište.

Allah me je pomogao i čuvao sve do sada.

Niko ne shvata niti razumije sreću i zadovoljstvo koje osjećaju povratnici u islam kada izgovore šehadet.

Tog samog trenutka, kada sam izgovarala šehadet, sam osjetila takvu lahkoću i moji pogledi na svijet su se promijenili. Sve se promijenilo u mom životu! Osjetila sam unutarnji, vječiti mir u svome srcu. Promijenila sam ime u Merjem nakon što sam izgovorila šehadet.

Hvala Allahu, to ime je imalo veliki utjecaj na moj život.

Hvala Allahu, islam je moj život, islam je krv koja teče mojim venama, islam je moj zrak koji udišem, u islamu je moja udbonost i sigurnost. Zahvalna sam Allahu na vjeri islamu.

Moj san je da budem učenjak islama, da živim primjeran život te da pomognem drugima da shvate pravu i istinsku ljepotu islama, ako Bog da!

Da nas Uzvišeni Allah ujedini, nas i naše porodice u Džennetu, amin ja Rabbi, Gospodaru svih svjetova.

Mariam studira pravo u Sarajevu i nalazi se i ne baš u zavidnoj situaciji. Potrebna joj je vaša pomoć.

Trenutno živi u privatnom smještaju, snalazi se za hranu, odjeću i obuću. Tu je svakako i Azra sa “Hedijom” ali nisu uvijek u situaciji da pomognu kada je potrebno te vas zato pozivamo da na račune Udruženja “HEDIJA” uplatite sredstva kako bi Mariam olakšali školovanje i život u Sarajevu.

Zapamtite, ona živi sama bez ikoga od svoje bližnje porodice i mi smo njena porodica koja ima obavezu da se brine o muslimanki u potrebi, a Mariam je to zaista.

Molimo Allaha da ovaj apel u suradnii između IML TV i HEDIJA Sarajevo bude realiziran i da Meryem uz Allahovu pomoć završi fakultet bez većih poteškoća

Ovdje se nalazi uputstvo kako i na koji način možete uplatiti vaša sredstva za Meryem, a sve preko bankovnih računa Udruženja “HEDIJA”.

Za sve vaše informacije tu je i broj telefona naše redakcije: +387 61 09 00 06

UPUTSTVO ZA UPLATU SREDSTAVA:

BBI BANKA

HU HEDIJA
BROJ RAČUNA U KM: 141 311 53200010 94

BROJ RAČUNA U DEVIZAMA: 141 311 53100003 94
IBAN: BA391413115310000394

SWIFT CODE BBIBBA22

ADRESA BANKE, UKOLIKO JE POTREBNA:

Bosna Bank International d.d. Sarajevo
Trg djece Sarajeva bb,
Bosna i Hercegovina
71000 Sarajevo

ADRESA UDRUZENJA, UKOLIKO JE POTREBNO:

ul.Senad Poturak Senći 54
71000 Sarajevo
BiH
PAYPAL: [email protected]

imltv.press

 

Related posts

Džeko je najbolji

Zbog ovog vaše koke ne nose jaja!

Ko je ovom zidaru dao diplomu?

Leave a Comment