Moj dom: Uradi sam

Pravi savjeti za uređenje doma nikada nisu od viška .

Pravi savjeti su oni koji se lako izvode, ne zahtijevaju posebna znanja ni veštine, kao ni velika ulaganja, a za uzvrat daje efektne rezultate koji će oplemeniti svaki ambijent.

Za sve čitaoce portala www.pravisavjeti.info i rubrike URADI SAM evo nekoliko interesantnih prijedloga kako da Vaš dom bude interesantniji i funkcionalniji na lak i zanimljiv način.

Ukrašen pod za dečiju sobu

Da li Vam je ikada palo na pamet da uz pomoć raznobojnih samolepljivih traka možete ukrasiti POD u DJEČOJ SOBI ? Ovo može proizvesti fantastičan efekat u prostoru, može zabaviti djecu, a Vama pružiti zadovoljstvo da ste bez posebnog truda učinili mnogo za svoje najmilije.

Odabir boja traka, njihovo ljepljenje i oblici koje će formirati, potpuno zavise od Vaših ideja, želja, i samog prostora koji ukrašavate. To može biti samo šara na podu, ili podloga za neku igru, poput „školice“.

Ukoliko u dječijoj sobi postoji mali koš, ispod njega možete oblijepiti prateće linije košarkaškog terena, a za fudbal, osim linija na podu, mogu se pojaviti i linije gola na zidu.

  

Osvježivač prostora

Vrlo praktičan i elegantan osvježivač prostora je moguće napraviti i samostalno. Sve što Vam je potrebno od materijala jeste staklena teglica sa aluminijumskim poklopcem, soda bikarbona i mirišljavo ulje po izboru. Poklopac teglice treba izbušiti sa nekoliko rupa pomoću eksera i čekića.

Zatim unutra sipati par kašika sode bikarbone i u nju dodati oko 8 kapi mirišljavog ulja lavande, na primjer. Soda će pokupiti nepoželjne mirise, a ulje će osvježiti vazduh. Ovakav osvježivač možete staviti u ormar, toalet, na bilo koje mesto u stanu gde se sakupljaju neprijatni mirisi. S vremena na vreme teglicu treba promućkati.

  

Drveni poklopci za prozore

Pred dolazak zime treba misliti i na uštedu energije za grijanje stana ili kuće. Da bi se manje toplote gubilo kroz prozore, dovoljno je napraviti ovakve drvene zastore. Oni mogu biti napravljeni od običnih drvenih dasaka koje će biti međusobno spojene kao što je na fotografijama prikazano, a za zid će biti pričvršćeni namjenskim šarkama.

  

Par ideja za kupatilo

U kupatilu se može jednostavno postići red i preglednost samo dodavanjem zavjese ispod umivaonika što će omogućiti da se taj prostor koristi kao mala ostava, a da sve ne izgleda natrpano i neuredno.
U već postojeći ormarić u kupatilu se može postaviti šipka koja će se koristiti za kačenje hemijskih sredstava za održavanje higijene, čime će se osloboditi prostor na polici za neke druge stvari.