Image default
Arhiva

Mnogi sportisti čekaju odluku: ” KRIV JE ” JER JE POBJEDIO !?

Zašto su ovaj takmičar (bijeli kimono) i njegov trener sankcionisani !?
Tko ovdje zaslužuje sankciju !?
Očito SPINOVANJE istine i prezentovanje krive slike, te ignorisanje činjenica i dokaza.
Ovdje zdrav razum prestaje.
Autor: B. P.

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje u slučaju maloljetnog bh. džudiste Mustafe Hebiba (14) i njegovog oca i trenera Karima Hebiba, te Judo saveza BiH.

Mustafa Hebib, Foto: Screenshot

Mustafa Hebib, Foto: Screenshot

Disciplinska komisija Judo saveza BiH izrekla je Mustafi Hebibu jednogodišnju uvjetnu kaznu, a Karimu Hebibu kaznu od tri godine zabrane bavljenja sportom. Navedene kazne su izrečene zbog načina proslave kojom je Mustafa Hebib obilježio svoju pobjedu, a koje su imale specifičnu gestikulaciju svojstvenu takmičarima u borilačkim sportovima i elemente vjerskog obilježavanja proslave.

Sud je krajem novembra suspendovao odluku Judo saveza BiH, a ta odluka Suda je na snazi sve dok Sud ne donese konačno rješenje u vezi sa ovim predmetom.

Tokom današnjeg suđenja, između ostalog, pušten je snimak sa takmičenja državnog prvenstva u judou za kadete, koje je održano 8. i 9. aprila ove godine.

Prema riječima advokata Alena Nakića, koji u ovom slučaju zastupa oca i sina, na snimku je vidljivo da se Mustafa “ni u kojem slučaju nije okretao prema zvaničnicima iz RS-a.

– Pored toga, na videozapisu se vidi da ovaj mladi borac nikome ništa nije rekao, a kamo li, kako oni kažu, uzvikivao “vjerski poklič” tekbir. Na tom snimku se moglo vidjeti kako se Mustafa, nakon završetka borbe i nakon što je pobjedu malo proslavio, pozdravlja sa takmičarem iz Trebinja, te se oni rukuju i klanjaju jedan drugom u skladu sa pravilima judo vještine – kazao je advokat Nakić, te naglasio da se na snimku ne vidi ni da sudija niti bilo ko od delegata reagira.

Prema Nakićevim riječima, u sudnici je pušten i snimak na kojem se vidi kako mnogi svjetski sportisti pobjedu proslavljaju takozvanim “slash throatom” ili povlačenjem ruke preko vrata, što je poznato i kao “gladijatorski pozdrav”.

– Tokom današnjeg suđenja uspjeli smo saslušati i prvog predlagatelja Karima Hebiba. Bitno je napomenuti da je Sud do kraja ispoštovao Konvenciju o pravima djeteta, te isključio javnost radi zaštite interesa maloljetnika – kazao je Nakić.

Inače, Mustafa Hebib je najmlađi takmičar u historiji bh. judoa koji je sa 13 godina osvojio dva naslova. Državni je prvak u kategoriji mlađi kadeti (U-15), te državni viceprvak u kategoriji kadeti (U-18).

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar 2017. godine.

faktor/you tube/pravisavjeti.info

Related posts

U Njemačkoj je više od 690 000 slobodnih radnih mjesta, a ovo su najtraženija zanimanja

SAVJETNICI

Fotokonkurs: BiH kroz moj objektiv

SAVJETNICI

BH Telecom: Krajem maja okončanje radova na 4G mreži u Sarajevu

SAVJETNICI

Leave a Comment